Dugnad for realfagene

Bevisstheten om at realfagene har betydning for den plattform vår velferd står på er økende, skriver Eivind Hiis Hauge i den fjerde kronikken om realfag og framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI HAR HØRT det før: Realfagene er i krise, rekrutteringen svikter og fundamentet for vår fremtidige velferd slår sprekker!! (Eller kanskje like godt tre utropstegn?) De fleste industriland bakser med dette. Men langsiktige problemer er det ikke lett å holde fokus på, samme hvor grunnleggende de er. Likevel: Mye tyder nå på økt bevissthet rundt realfagenes betydning for den plattform vår velferd står på.

Hos oss har Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) nylig publisert «Realfag, naturligvis!» - Strategi for styrking av realfagene 2002- 2007. Departementet omtaler den som et første skritt, og har så langt grunn til å være tilfreds med seg selv: Strategien er velsignet helhetlig, med en rekke positive initiativ. Utgangspunktet er åpenbart riktig: at alt henger sammen med alt, og at her trengs en dugnad der mange aktører må bidra.

Som rektor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er det naturlig for meg å ta utgangspunkt i vår rolle, hva kan vi bidra med?

I forhold til sivilingeniørutdanningen, som heretter leder frem til graden Master i teknologi, har vi et nasjonalt ansvar og utdanner for tiden ca. 80 prosent av kandidatene. Selv om rekrutteringen har vært svak til noen linjer de senere år, er den i bedring også der. I det store og hele har vi liten grunn til å klage: Mange dyktige studenter søker seg til teknologi- og realfagstudiene ved NTNU.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer