DEBATT

Homo dugnadis:

Dugnad mot det biologiske mangfoldet

Problemet er ikke de få bladene som ligger på plenen, men diktatet om ren plen. Problemet er ikke trærnes greiner, men besettelsen om å beskjære dem.

VIKTIG ROLLE: Jeg prøvde å forklare naboen min den viktige rollen døde blader (i rimelig mengde) spiller for regenerering av jorden og som næring for småkryp, men han hadde allerede gått videre, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
VIKTIG ROLLE: Jeg prøvde å forklare naboen min den viktige rollen døde blader (i rimelig mengde) spiller for regenerering av jorden og som næring for småkryp, men han hadde allerede gått videre, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På balkongen, i hengekøya med en aperitiff i hånda og fordypet i en diktsamling, jeg hadde det bra.

Plutselig, som lyn fra klar himmel, dukket naboene i borettslaget opp med raker, hekksaks og helt rene hagehansker. En ekte bataljon!

På under fem minutter var de overalt: Selv under balkongen min, hvor en fyr drev og røsket bort noen få stakkars blader på plenen, mens en annen kuttet friske grener av en svakelig busk som ikke hadde gjort noen fortred.

– Åh! Hva er dette styret? spurte jeg.

– Det er dugnad, det må ryddes!

Rydde hva? Hvorfor? Et privat firma forurenser allerede luften fire eller fem ganger i året med sine fryktelige bladblåsere, men det er visst ikke nok: Det må tilsynelatende være så rent som toalettene i det kongelige slott om morgenen på 17. mai.

Jeg prøvde å forklare naboen min den viktige rollen døde blader (i rimelig mengde) spiller for regenerering av jorden og som næring for småkryp, men han hadde allerede gått videre.

Lenger borte drev andre ivrig på med å luke bort litt ugress som hadde lyktes i å vokse uten å forstyrre noen: Nok et slag mot det biologiske mangfoldet i byområder (og etterpå blir vi overrasket over den drastiske nedgangen i antall insekter og fugler).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer