KOMMENTARER

Coronaviruset

Dugnad mot døden

Har vi nok solidaritet og nok tillit til myndighetene til å vinne over viruset? De neste månedene blir en dugnad mot sykdom og død, skriver John O. Egeland.

Dugnad mot døden
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det begynte ikke så bra. Statsminister Erna Solberg hadde akkurat lagt fram den hardeste krisepakken noensinne i fredstid. Hun understreket behovet for solidaritet og advarte mot hamstring. For noen ble det startskuddet til et angrep på hyllene i dagligvarehandelen. Raskt ble mange butikker tomme for viktige matvarer og nødvendigheter som toalettpapir og bleier. Et reseptfritt legemiddel som Paracet ble kvoteregulert. Er dette vår nye virkelighet?

Jeg tror ikke det. Hamstringen rett etter statsministerens tale var nok mer en rask impuls i møtet med en helt ny hverdag. Et uttrykk for behovet for å beskytte sine nærmeste når vi går inn i en tid med frykt og isolering. Det er grunn til å tro at denne impulsive nervøsiteten vil slippe taket hos de fleste når det nye livet er mer etablert.

Samtidig er hamstringen en sterk påminnelse om hva som står på spill, og hva som kreves både av våre politiske ledere, helsevesenet og folk flest. Selv om myndighetene har tatt i bruk noen av de tvangsmidler som finnes i smittevernloven, bygger de fleste tiltakene på frivillighet. Kampen mot viruset kan bare vinnes hvis folk følger de faglige regler og påbud som myndighetene har gått ut med. Det forutsetter at myndighetene opptrer på en måte som skaper tillit og fremmer fellesskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer