Dukker opp i «Et dukkehjem»

- Jeg vet ikke hvor mye jeg har ødelagt mitt gode navn og rykte, sier Nils Ole Oftebro. I sommer har han vist muskler på en øde øy på Filippinene og på et fort i Frankrike. Nå er han tilbake på Nationaltheatret i «Et dukkehjem».

Nils Ole Oftebro (53) har skiftet roller som andre skuespillere har skiftet underbukser. I høst dukker han opp som programleder både for «Ekspedisjon Robinson» og «Fangene på Fortet» på TV3. Det har ikke gått upåaktet hen i enkelte kretser.

- Jeg føler at jeg har klart å skille mellom de to rollene. Da jeg var borte fra Nationaltheatret føltes det som jeg var borte, men straks jeg kom inn døra igjen, føltes det som jeg aldri hadde vært vekk.

- Det er som å komme hjem til mor og far og oppdage at melka fortsatt står på sin faste plass i kjøleskapet. Det er noe trygt og godt over det, sier Nils Ole Oftebro.

Doktor Rank

Merkelig nok har han aldri, i løpet av sine 25 år på Nationaltheatret, spilt «Et dukkehjem». Ikke spiller han Helmer heller. Oftebro spiller Doktor Rank, familiens faste lege og venn.

- Nei, jeg ville ikke spilt Helmer. Jeg er for gammel. Doktor Rank er en fascinerende skikkelse, han er full av forknytt kjærlighet og dødsangst, og jeg har en idé om hvordan jeg skal gjøre rollen på min måte, sier Oftebro.

Premieren er 14. oktober, og Oftebro gleder seg allerede. Det han gruer seg til er skoleforestillingene.

- Jeg vet bare så altfor godt hvordan det blir. Der sitter tenåringsguttene som har sneket seg til et par pils på forhånd, og raper for å imponere jentene. Men jeg skal ikke si så mye, jeg gjorde akkurat det samme selv.

Rølpe-tv

Det manglet ikke på advarsler da Oftebro tok permisjon fra Nationaltheatret for å være med i «Mandagsklubben» på TVNorge.

- Jeg fikk mye kjeft. Mest fordi jeg var mye mindre morsom enn Thomas Giertsen, og det hadde de jo helt rett i. Jeg har da barn selv, det skulle bare mangle at jeg ikke lot ungdommen få sjansen, ler Oftebro.

- Det morsomme var at jeg plutselig ble stoppet på gata av 19-åringer som ville ha autografen. Det opplever du ikke som teaterskuespiller. Dessuten tjente jeg like mye på en kveld i uka som på seks kvelder på teatret. Det gjorde at jeg kunne være hjemme med yngstegutten.

Lei av machostemplet

Akkurat det er noe Nils Ole Oftebro gjerne understreker. Han er nemlig drita lei av å ha machostemplet midt i panna. At han ser macho ut, selv i treningsbukse og sandaler, kan vanskelig fornektes.

Men at han på død og liv er det, tar han på det sterkeste avstand fra. Selv etter å ha rølpet seg gjennom 45 mandagsklubber på TVNorge, kjørt norske kjendiser til randen av nervøst sammenbrudd som fanger på fortet og lekt Robinson Crusoe på en øde øy halve sommeren.

- For meg er de machogreiene noe jeg har tjent penger på. Det er en rolle. Jeg er slett ingen machomann, jeg verken slåss, voldtar eller banker kona, og ikke er jeg spesielt glad i å gå ut og drikke med gutta heller.

- Det er et medieskapt bilde. Jeg tar min del av husarbeidet, og er faktisk ganske flink å lage mat, sier skuespilleren.

TILBAKE PÅ SCENEN: Etter noen år som programleder er Oftebro tilbake på scenen.