POPULÆRT: Synnøve Macody Lund har kapret seg en rolle i den 16. utgaven av «Battlefield», kjent som verdens største dataspill. Video: PlayStation / YouTube Vis mer

«Battlefield»:

Dukket opp i trailer for spillgigant. Kjenner du igjen den norske skuespilleren?

To nordmenn er å se i et av verdens største dataspill.

I oktober kommer den 16. utgaven av «Battlefield», kjent som et av verdens største dataspillserier, hvor man spillerne kjemper mot hverandre og tar del i store historiske krigsslag.

Traileren for «Battlefield V» ble først vist under E3-konferansen i juni, og den har til nå blitt sett 11 millioner ganger på YouTube.

Dersom du ser nøye etter kan du få øye på en norsk skuespiller, nemlig Synnøve Macody Lund (42). Hun er blant annet kjent fra skrekkfilmen «Hjemsøkt» og TV 2-serien «Frikjent».

Vestlandsdialekt

«Battlefield V» tar for seg historiske hendelser fra andre verdenskrig, og Macody Lund er sentral i historien «Nordlys War Story», som bygger på slaget om Narvik.

DIALEKT: Synnøve Macody Lund slår et slag for Stord-dialekt i «Battlefield V». «Eg elsker deg, sier hun i traileren. Foto: PlayStation /YouTube
DIALEKT: Synnøve Macody Lund slår et slag for Stord-dialekt i «Battlefield V». «Eg elsker deg, sier hun i traileren. Foto: PlayStation /YouTube Vis mer

Her spiller hun motstandsforkjemperen Astrid, som, sammen med dattera, hindrer tyskerne i å frakte tungtvann fra Norge til Tyskland.

Dattera spilles av en annen kjent norsk skuespiller: Susanne Boucher (21), som også er kjent fra «Frikjent».

- Astrid er en innbitt motstandskjemper villig til å ofre alt for landet sitt. Såpass at hun står i fare for å ødelegge forholdet til sin datter, som har vansker med å forstå hvordan moren kan være villig til å dø for en større sak, sier Macody Lund.

I traileren kan du tydelig høre Macody Lund snakke norsk. «Eg elsker deg», sier skuespilleren fra Stord med egen dialekt.

- Personlig synes jeg at det er veldig gøy at «Battlefield» nå har lengre passasjer på kav nynorsk/vestlandsdialekt, forteller hun til Dagbladet.

NY OPPLEVELSE: Synnøve Macody Lund spiller for første gang i et dataspill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY OPPLEVELSE: Synnøve Macody Lund spiller for første gang i et dataspill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bakoversveis

Scenene ble spilt inn i et filmstudio i Uppsala i august i fjor. Historien er regissert av Tom Keegan, som blant annet har jobbet med «Star Wars: Battlefront 2», «The Incredible Hulk» og «Wolfenstein».

- Da jeg takket ja til audition med Tom Keegan, trodde jeg faktisk at dette var en antologi av kortfilmer basert på historier fra andre verdenskrig, forklarer hun.

Etter audition forklarte regissøren at det dreide som et dataspill. Men han oppga bare et dekknavn.

Spillbransjen er nemlig preget av hemmelighold, og det var først i Uppsala at skuespilleren fikk vite at hun skulle figurere i «Battlefield».

- Da fikk vi litt bakoversveis, hele skuespillergjengen. Og prestasjonsangst for min del, for å være helt ærlig.

Ingen kulisser

Vestlendingen forklarer at det var nytt for henne å spille i et dataspill. Det var nemlig ingen scenografi på settet. Hun beskriver det som en prøveperiode på teatret før kulissene er på plass.

- Ei rampe er en lastebil, en pinne er en fakkel eller granat. Det eneste som vises i bildet, er gjenstandene som er markert med reflekser, sier hun og utdyper:

- Dermed kan hva som helst og hvem som helst befinne seg på scenen mens man spiller, noe som gjør at man må «forestille seg» det hele på en mer grunnleggende måte.

Spillet benytter seg av motion capture-teknologi. Ifølge Wikipedia vil det si at skuespillere har på seg spesielle drakter, slik at bevegelser blir fanget opp og omformet til digital informasjon, som igjen kan bearbeides av en datamaskin.

- Det er en ekstremt streng koreografi, både fysisk og uttrykksmessig. Du kan spille så bra du kan, men trår du ti centimeter feil, er opptaket ubrukelig, forklarer Macody Lund.

- Jeg ble veldig bevisst på hvordan jeg jobber, hva som er viktig å fokusere på for å få fram det rette uttrykket - den rette fasiten, på en måte. Faktisk i enda større grad enn på et filmsett.

Omdiskutert