- Dum kritikk

Knut Bjørnsen går hardt ut mot kritikerne av pengeshowene på NRK1 og TV2. - Kritikken er like dum nå som den gang «Kvitt eller dobbelt» fikk kjeft på 60-tallet, sier TV-stjernen.

Torsdag i neste uke skal Kringkastingsrådet behandle kritikken av «Ditt livs sjanse».

Kringkastingsrådsleder Ivan Kristoffersen er allerede nå klar i sin dom:

- Omfanget av pengespill i NRK er blitt for stort.

Først ute

Det var Knut Bjørnsen som ga spørreprogrammer med store pengepremier virkelig fotfeste på norsk tv. Bjørnsen påpeker at premiesummene bare utgjør en liten del av kostnadene med å produsere spørreprogrammer.

- I «Kvitt eller dobbelt» sto pengepremiene for en sjettedel av de totale utgiftene til produksjonen. Det er tøys at det ødsles med penger. Etter hva jeg ser av dagens opplegg, er det klart at det koster, både den i NRK og den i TV2. Men egenproduserte fjernsynsprogrammer må koste, forklarer Bjørnsen.

Heftig debatt

Hele Norge satt klistret til TV-skjermen da «Kvitt eller dobbelt» ble lansert i 1962. Knut Bjørnsen overtok programlederrollen i 1966. I 1985 sendte NRK spørresuksessen i en ny jubileumsrunde, der toppremien ble hevet til 96000 kroner.

- Internt i NRK foregikk det høylytte og heftige diskusjoner om pengegevinstene, men det var ganske enkelt å argumentere imot. Noe kjeft fikk vi av innringere og leserbrevskribenter, men argumentene var ganske tynne. Det var de vanlige surpompene, sier Knut Bjørnsen.

Den tidligere seermagneten framhever de forbløffende kunnskapene til deltakerne i «Kvitt eller dobbelt».

- De måtte gjennom en knallhard kvalifisering. Suksessen var nok tuftet på at folk kunne identifisere seg med deltakerne. Det som foruroliger meg i dag, er at vi får se mennesker som en slags levende lottokuponger på TV. Jeg synes ærlig talt det er litt flaut å få 10000 kroner for å svare på hvor Carl I. Hagen er formann, sier Knut Bjørnsen.

Gambling

Ivan Kristoffersen er enig i at kunnskapen har for liten plass.

- Det har litt for mye preg av gambling, og for lite vekt på kunnskaper. Totalt sett synes jeg det blir mye spill i NRK nå. Med Extra, Lotto, Vikinglotto og mer til. Med all respekt for at det utgjør en liten del av totalen, får jeg assosiasjoner til spilleautomater når jeg ser på NRK. Jeg er engstelig for at det skal prege allmennkringkastingens profil, sier Kristoffersen.