DumDum Boys

Trondheimsband som startet opp i 1978 under navnet Wannskrækk. Sangeren Per-Øyvind «Prepple» Houmb, gitaristen og låtskriveren Kjartan Kristiansen og bassisten Persi Iveland var med helt fra starten. Trommis Sola Jonsen kom med i 1981. Ga ut EP og 12-tommer i henholdsvis 1980/81 som i dag er blant norske platesamleres gjeveste objekter.

Skiftet navn, stil og dialekt til DumDum Boys i 1985. Året etter kom singelen «Sorgenfri».

Spilte seg rakst opp i norsk rocks førstedivisjon med debutalbumet. De nærmeste 10 årene var DumDum Boys konger på haugen i norsk rock. Sammen med deLillos og Raga Rockers beviste de at det gikk an å være troverdige og «kule» selv om sang på norsk. Appellerte til alt fra humørløse musikk-kritikere til festhungrig bygdebøg. Bandets konserter på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet var studier i lokalt norsk rock n'roll-hysteri.

Bandet raket med seg tre strake Spellemannpriser for sine tre første plater. Ved utdeling nummer tre var det lite glede å spore, bandet gadd bare såvidt å takke for hederen.

Keyboardist Atle Karlsen ble fast medlem i 1990 mens Persi Iveland ble skjøvet ut i kulda tre år seinere og erstattet av Aslak Dørum. Karlsen var Kjartan Kristiansens samarbeidspartner da han bidro med musikk til de norske suksessfilmene «Døden på Oslo S» (1990) og «Budbringeren» (1997).

På andre halvdel av 90-tallet gikk det nedover med DumDum Boys. Bandet laget stadig dårligere plater, og i takt med dette sviktet også publikum. Med «Totem» opplevde de for første gang i karrieren at de ikke solgte til gullplate (25 000). Tar fra november 1998 pause på ubestemt tid. Uvisst om de kommer sammen igjen for å lage en ny plate.