URETTFERDIG: Heidi Greni (Sp) mener regjeringens nye inntektssystem gir økonomisk straff til kommuner som ikke ønsker sammenslåing og belønner kommuner som ønsker det. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
URETTFERDIG: Heidi Greni (Sp) mener regjeringens nye inntektssystem gir økonomisk straff til kommuner som ikke ønsker sammenslåing og belønner kommuner som ønsker det. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Dumpet av naboen, straffet av statsråden!

Når man er blitt dumpet er det siste man trenger en regjering som strør salt i såret! 

Meninger

Kommunereformen er blitt regjeringens største prestisjeprosjekt og et av pressmidlene som brukes for sammenslåinger er inntektssystemet.

Regjeringens nye inntektssystem gir økonomisk straff til kommuner som ikke ønsker sammenslåing og skal belønne kommuner som ønsker sammenslåing.

Det er et urettferdig pressmiddel og en dårlig fordelingspolitikk for kommuner som ønsker selvstendighet.

Et paradoks er det at også kommunene som ønsker sammenslåing vil bli straffet økonomisk. Sør-Fron er et eksempel. Resultatet av folkeavstemningen i Sør-Fron ga flertall for sammenslåing med nabokommunene. Likevel kan nå Sør-Fron tape 4,5 millioner årlig fordi de er blitt dumpet av nabokommunene som ikke ønsker sammenslåing.

Kommunene som dumpes av sine naboer taper penger selv når de ønsker sammenslåing. Når kommunen taper penger, rammer det først og fremst innbyggerne som får dårligere tjenester. Hvilken fornuft finnes i et system og en reform hvor innbyggerne taper, selv når de gjør som Sanner vil?

Når vi ser på kommunebarometeret er det ikke kommuner med høyt folketall som topper listen for beste kommuner å bo i, det er et mangfold av kommuner med ulikt folketall, fordelt over hele landet. Likevel innfører regjeringen et inntektssystem som straffer kommuner uansett hvor gode tjenester de leverer.

Når man er blitt dumpet er det siste man trenger en regjering som strør salt i såret! Vi trenger en regjering som spiller på lag med norske kommuner og som vil sikre den norske befolkning gode tjenester.

Derfor vil Senterpartiet reversere det urettferdige inntektssystemet til de blåblå og heller samarbeide med norske kommuner om bedre tjenester, nær folk.