Dumpet av Torell

RYGGE I ØSTFOLD (Dagbladet): 47 russiske sirkusartister, fire elefanter og 14 hunder ble dumpet av sirkusdirektør Tore Torell uten penger, senger eller dokumenter. Politiet jobbet i går kveld på spreng for å finne en løsning, mens Torell holdt trylleshow på danskebåten.

- Jeg veit ikke hva som skjer

Russerne kom til Norge 22. april, engasjert av Tore Torell og Harry Kalleviks firma Gledesfestival AS. Kontrakten var på 35 show. Etter 18 show med nesten tomme saler var det slutt. Torell forsvant og overlot dyra og artistene til seg sjøl sist søndag.

- Dette er helt grusomt. Hva slags bilde tror du vi sitter igjen med av Norge etter dette? Tore Torell er en kjelt ring, sier manager Aleksandr Sergejev.
I går kveld satt han på ei veikro i Østfold sammen med sine fortvilte artister fra det russiske statssirkuset. Ingen ante hva som kom til å skje.

Nådeløs

Lysmann Ole Løken er ikke nådig i sin kritikk :

- Torell egner seg kanskje til å fjolle med duer, men noen organisator er han ikke. Det går ikke an å oppføre seg på denne måten. Dette er stjerneartister, men markedsføringen har vært en katastrofe, sier Løken.
Sirkuset har blant annet besøkt Bergen, Stavanger, Hamar, Moss og Skien. Overalt har de spilt for nesten tomme saler.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Tore Torell overlater sine innleide artister til seg selv. I 1986 hentet han sirkusartister fra hele Europa til Norge. Den gangen endte ferden på Hønefoss. Ole Løken var med da også.

- Hallen hvor vi skulle opptre var låst, og vi fikk beskjed om at leia ikke var betalt. Torell var forduftet, og vi satt fast i Hønefoss i fem dager. Vi klarte oss på velviljen til folk i området som kom med mat til mennesker og dyr, forteller Løken. Til slutt måtte sosialkontoret betale hjemreisen til hele hurven.

- Da fikk jeg penger fra lønnsgarantifondet etter noen måneder, fortsetter han. Nå har han 33000 kroner til gode hos Torell.

- Men det er verre for russerne enn for oss, mener Løken. Han synes så synd på de russiske artistene at han prøver å organisere en spontanforestilling i Oslo i dag hvis de ikke kommer seg hjem.

- Så kan de kanskje tjene nok til hjemreisen i hvert fall.

På hotell By The Way i Rygge brøt det ut fullt kaos da russerne ble kastet ut av rommene sine i går. Ingen hadde da betalt hotellregningen. Hotellet tilkalte politiet for å ordne opp. Politiet måtte også påta seg oppgaven med å skaffe dyra ftr, og utpå kvelden kom endelig både poteter, kål og tørrftr til de sultne elefantene og hundene, og middag til artistene.