–Dumskap eller korrupsjon

Den tidligere analy- tikeren som ropte varsko da Røkke hentet inn 1,9 milliarder fra delvis statseide Aker Solutions er rystet over samrøret mellom Røkke, DnB NOR og den rødgrønne regjeringa.

Kjell Inge Røkkes selskap Aker hentet til sammen inn 1,9 milliarder kroner på å selge aksjeposter i fem Aker-selskaper til Aker-solutions, der staten er storaksjonær.

Handelen er blitt beskrevet som om Røkke samler søpla si i selskapet alle nordmenn er deleiere i – og får kalde kontanter tilbake.

Analytiker Kjell Erik Eilertsen har analysert oljebransjen i 11 år og har jobbet spesielt med Aker-systemet. Nå jobber han i et av Øystein Stray Spetalens investeringsselskap. Han er rystet over statens to handler med Kjell Inge Røkke. I 2007 brukte staten over seks milliarder kroner på å kjøpe deler av Aker Solutions. Nå har nye 1,9 milliarder kroner funnet veien til Røkke.

– Staten er med på dette som en blind og døv passasjer. Verdifastsettelsen av dette er galskap. Staten blir lurt igjen. Men går det an å bli lurt trill rundt to ganger? Enten er de dumme eller så er det korrupsjon. Jeg håper nå selvsagt at de bare er dumme, sier Eilertsen.

Limpinnen

Allerede før staten kjøpte seg inn i Aker Solutions i 2007 hadde Eilertsen skrevet at selskapet var i trøbbel.

– Når jeg som analytiker var skråsikker på at det var problemer i selskapet, er det åpenbart at også Røkke viste om problemene i eget selskap. Det var derfor han ville selge seg ut, men staten gikk på limpinnen.

Røkke-kollegaer

Det var DnB NOR som bestemte hva Røkke skulle få for de fem selskapene. Banken har laget en såkalt «fairnes opinion» – en vurdering av hva som er riktig betaling for de fem selskapene som ble solgt. Men to helt sentrale DnB NOR sjefer er tidligere våpendragere for Røkke:

DnB NORs finansdirektør Bjørn Erik Næss var inntil 1. mars i fjor finansdirektør i nettopp Aker Solutions.

Terje Skullerud, som leder den avdelingen som utførte «fairnes»-vurderingen, var fram til juni 2002 finansdirektør i Røkke-selskapet Aker RGI.

– Det er ganske mange år siden jeg sist spiste middag med Røkke, sier han til nettstedet NA24.

Banken og Røkke har et årelangt nært samarbeid å se tilbake på. Det var DnB NOR som reddet Røkke i 2003 da hele Aker-RGI sto på kanten av stupet.

– Vi ønsker ikke kommentere påstander om korrupsjon, sier Trond Bentestuen, konserndirektør kommunikasjon i DnB NOR.

Røkkes kommunikasjonsdirektør avviser også kritikken.

– Vi ønsker ikke på noen måte å bevege oss ned på et slikt nivå i diskusjonen. Vi er overbevist om at historien vil vise at forhandlingene er gjennomført på en ryddig måte, sier Geir Arne Drangeid i Aker.

Forstår bekymring

I går bestemte næringsminister Sylvia Brustad at et eksternt utvalg skal granske handelen. Sammensetningen er ikke klar, men utvalget som får i oppdrag å granske Aker-transaksjonene ikke vil fylles med næringsdepartementets egne folk.

– Gruppen vil bestå av eksterne fagfolk. Vi jobber med deres mandat nå, sier Brustad til Dagbladet.

Foreløpig er det klart at utvalget skal undersøke to hovedproblemstillinger:

Var verdifastsettelsen av aksjene Aker ASA solgte til Aker Solutions riktig?

Er vedtak fattet i de riktige organene i forkant av transaksjonen?

Brustad legger ikke skjul på at Aker Solutions egen utnevnelse av tidligere Forsvarsminister, høyrepolitiker og Aker ASA-styremedlem Kristin Krohn Devold til sjefsgransker bidro til at staten som eier følte behovet for en uavhengig gransking.

– Jeg forstår at spørsmålene om habilitet stilles og det er jo blant annet derfor vi har en egen gransking, sier Brustad.

Devold mottar årlig et styrehonorar på en halv million fra Aker ASA. Næringsdepartementets fikk i et orienteringsmøte beskjed om milliardhandelen allerede mandag 30. mars.

– På det tidspunktet var det ingenting som tydet på at det var grunnlag for å stille spørsmål ved transaksjonen, fastslår Brustad, som ikke vil opplyse om når hun selv fikk kjennskap til den forestående handelen.