Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dunderdriv og heite horn

Balkansk rytmefest da Goran Bregovics Bryllups- og Begravelsesorkester inntok Nattjazz i Bergen.

KAIEN:  Inneklemt i Vågsbunnen mellom gamle, stadig bebodde hus ligger Nattjazz' ad hoc-utescene Kaien. Noen hadde orkesterplass i vinduet da Goran Bregovics fyrige Bryllups- og Begravelsesorkester konserterte i tropevarmen onsdag kveld. FOTO: TERJE MOSNES
KAIEN: Inneklemt i Vågsbunnen mellom gamle, stadig bebodde hus ligger Nattjazz' ad hoc-utescene Kaien. Noen hadde orkesterplass i vinduet da Goran Bregovics fyrige Bryllups- og Begravelsesorkester konserterte i tropevarmen onsdag kveld. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Såkalt «balkanmusikk» - et mindre entydig begrep enn uttrykket tilsier — har et godt tak på nordmenn, og Goran Bregovics Bryllups- og Begravelsesorkester er ett av de beste i bransjen.  

Bregovic (62) - Sarajevo-født serbisk/kroatisk gitarist, komponist og bandleder — opererer i formater av ulik karakter og størrelse. Den versjonen av B&B-orkesteret som inntok Nattjazz i Bergen på åpningskvelden onsdag talte i tillegg til ham selv to horn (oppgitt i programmer som tromboner), to trompeter, en saksofon samt trommer/vokal og to sangere, og nonetten spilte seg kjapt opp til forventet «musikalsk kruttønne»-nivå i alt fra streit firetakt til taktbrøker så ustreite at forsøk på å trampe dem medfører strekkskader og avrevne leddbånd.

Det ubønnhørlige piskende drivet fra basstonehorn, trommer og rytmegitar  i lag med messingskingrende trompet og hes saksofon utløste utbrudd av ekstatisk dansing foran Nattjazz' nye utescene i Vågsbunnen, der deler av publikum åpenbart hadde flere av låtene godt «under huden» fra før av.

Men ensemblet viste seg som mer enn et hurramegrundt-band for festlige anledninger. «Begravelsessiden» av bandet bød på følelsesladet langsomhet med desperasjonen lurende bak hver tone, og de to kvinnelige bulgarske sangerne tok oss også inn den folkesangtradisjonen som Le Mystère des Voix Bulgares gjorde viden berømt for mange år siden.

At Bregovic inkluderte Lee Dorsey-hit?en «Ya Ya» i det ellers reinheklede Balkan-settet, ble en overraskelse av det mer kuriøse slaget.

Rett nok virket ikke avstanden mellom slentrende New Orleans-funk og lettere sigøynermusikk-påvirket balkanfest uoverstigelig i den eminent utførte musiseringen, men likevel: Høydepunktene i konserten inntraff når bandet kokte som heitest på fullt balkanbluss, og på sitt gjallende vis swingte som hardest.

STERK:  Goran Bregovic er en av balkanmusikkens største profiler. FOTO: TERJE MOSNES
STERK: Goran Bregovic er en av balkanmusikkens største profiler. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

En annen swingfornemmelse enn den vi kjenner fra amerikansk jazz, ja vel, men like umulig å ignorere.

Bare spør hoftepartiet.

VAKKERT:  Sangerne Ludmila Radkova Traikova og Daniela Radkova Aleksandrova. FOTO: TERJE MOSNES
VAKKERT: Sangerne Ludmila Radkova Traikova og Daniela Radkova Aleksandrova. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling