Duo med thrillerserie

Flere hundre drepte, fem sikkerhetstjenester på sporet, tre atombomber og et samleie på ville veier. Det er sannelig mye som skjer når redaktører i NRK og tidligere ansatte i overvåkingstjenesten begynner å samarbeide.

NRKs «Brennpunkt»-redaktør Alf R. Jacobsen, med tidligere fartstid i snart de fleste Oslo-aviser og Ingvald Thuen, datasikkerhetsekspert og tidligere tjenestemann i Politiets overvåkingstjeneste, har vært venner og bekjente i åtte- ni år. I nesten like lang tid har de snakket om å skrive bok sammen. Resultatet er blitt en serie. Nå kommer første bind i det som skal bli en ny norsk spenningsføljetong ut. «Kameleon» er 349 sider intriger og action, iblandet litt privatliv og mye høyteknologi, og boka sendes ukryptert ut til bokhandlerne 9. oktober.

- Hvordan ble dere to kjent? Hvem spanet på hvem?

- Jeg ble kjent med Thuen for sju- åtte år siden, men han har kanskje fulgt med meg lenger, for alt jeg vet, sier Jacobsen og holder alle muligheter åpne.

- Vi ble kjent med hverandre gjennom en sak vi begge var involvert i, forteller Ingvald Thuen.

- Og etter den kontakten skjønte dere at dere burde skrive thrillere sammen?

- Ingvald ville gjerne skrive, og det har jeg en del erfaring i. For halvannet år siden kom vi skikkelig i gang.

- Så Jacobsen hadde skriveerfaringen, og du hadde hvilken type politierfaring?

- Jeg var med på innføringen av informasjonsteknologi i overvåkingstjenesten.

- Høyteknolgisk overvåking?

- Nei, vi bygde på svenskenes løsning. Gammeldags, rådyrt og tungvint som bare søren. Utstyret var som på Historisk museum, men det var et stort framskritt da det tross alt kom. Nå har de kommet til PC-alderen der oppe også, sier Thuen, og sikter til de øverste etasjer av politihuset på Grønland. Der holder overvåkingspolitiet til, og der utspiller store deler av handlingen i «Kameleon» seg. Ingvald Thuen selv sa opp i POT for mange år siden, og startet sitt eget firma innen datasikkerhet, Security Group International, som han driver med stort hell. Når han altså ikke skriver thrillere med Jacobsen.

- Ingvald hadde kommet langt med intrigen i denne boka da vi begynte samarbeidet. Vi startet med å sette oss ned i ei lita hytte i Oslofjorden. Der diskuterte vi oss gjennom samarbeidsproblemene på forhånd, forklarer Jacobsen.

- Jeg var blitt advart, skyter Thuen inn.

- Mot Jacobsen?

- Nei, mot å skrive sammen med andre...

- Det er få ganger man blir så kjent med hverandres svake og sterke sider som når man skal skrive sammen, nikker Jacobsen.

- Hva handler denne thrilleren om, sånn bortsett fra alt som skjer?

- Den handler om kampen mot den moderne terrorismen etter Sovjetunionens fall. Mens terrorismen i gamle dager hadde et mål, er den i dag en mer frittflytende ad hoc-terrorisme, der målet ikke trenger være mer enn å skade eller ydmyke statsmaktene.

- Når den viljen kombineres med de teknologiske mulighetene terrorister kan benytte i dag, kan resultatene bli forferdelige, sier Thuen alvorlig.

- Og her kommer terroren til Norge, med bombeangrep på gassledningssystemene, atombombejakt i Oslos T-banenett og storterrorister ankret opp ved Aker Brygge?

- Jeg har alltid sagt at Norge er et Torneroseland når det gjelder terrorisme. Fordi det ikke har skjedd her ennå, tror vi heller ikke at det vil skje. Og dermed sover vi trygt, inntil videre. Men de som sitter med ansvaret kan umulig sove godt, sier Jacobsen.

- Dersom terroren kom til Norge, ville terroristene ha fritt spillerom?

- Norge er et åpent samfunn. Vi har ikke lært alvoret ennå. Ta oljeplattformene våre. Der ute har de ikke engang en radar. Dersom noen ønsket det, er det bare å fylle en fiskeskøyte med sprengstoff og legge seg under en plattform. De kunne sprengt den i fillebiter ut at noen kunne stoppet dem. Jeg vet at det er det de som jobber der ute er mest bekymret for - bortsett fra helikopterturene, sier Thuen.

- Dere skildrer et Oslo der utenlandske bander kan operere fritt, politiet tør ikke gripe inn mot kriminaliteten av redsel for å bli anklaget for diskriminering. Mener dere virkelig det er slik?

- Spør hvilken politimann du vil. Politiet har mer eller mindre gitt opp Oslo, og politikerne vil ikke vite om den virkeligheten som finnes der ute. Og at mye av den organiserte kriminaliteten blir styrt av utenlandske bander, som for eksempel jugoslavenes kontroll med narkotikahandel og spillebuler, det vet vi jo, sier Jacobsen.

- Er stemningen i POT i dag så laber som dere skildrer den i boka?

- Ja, det likner nok, nikker Thuen.

- Hvis noe, er vel humøret i boka kanskje litt bedre enn det er i virkeligheten. Det er mange der oppe som føler og mener at de har gjort en skikkelig jobb for landet - de synes ikke de fortjener å bli satt i det lyset de har havnet i de siste åra, sier Jacobsen ettertenksomt.

- Mange av de utenlandske operatørene gjemmer seg i private klubber, der kan ikke politiet gripe inn uten å vite på forhånd at de har sikre kort.

- I «Kameleon» dekker dere POT og CIA og Mossad, datasikkerhet og terrorangrep i Nordsjøen, angrep på FNs hovedkvarter, aksjespekulasjon og muslimske terrorister, franske eks-kolonier og svarte norske rederpenger, russiske atombomber på avveie og høyteknologiske bankran, bare for å nevne noe. Hva skal den neste boka handle om?

- Det er ikke noe problem, vi har mye å skrive om.

- Hvor mange er planlagt?

- Tre foreløpig.

- Men vi har ideer til flere.