Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sjamanen og mediene:

Durek Verrett blir ikke mobbet av mediene

Og Cappelen Damm gjorde rett i å avlyse utgivelsen av sjamanens bok.

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer
Meninger

Sjaman Durek Verrett mener seg mobbet av norske medier, etter at Cappelen Damm bestemte seg for likevel ikke å gi ut den omstridte boken «Spirit Hacking». På denne måten gjør han seg til en av mange som forveksler kritikk med mobbing. Det er særlig det Verrett skriver om at kreft kan komme av at man ikke lenger ønsker å leve som har fått forlaget til å ombestemme seg, og legge bort prosjektet.

I en pressemelding skriver forlaget at de har «sett behovet for en ny og bredere gjennomgang av boken», og konkludert med at den ikke burde vært antatt. Dette var helt klart den riktige konklusjonen.

Verrett har naturligvis sin rett til å ytre seg, og snakke om hvordan han opplever verden. Men ytringsfrihet er ingen rett til å få ytre seg på den plattformen du ønsker. Ingen har rett til å bli utgitt på et norsk forlag.

Den norske bokbransjen er basert på tillit, der forlag og forfattere har tilgang til betydelige stipender og støtteordninger mot å gi ut etterrettelige bøker som holder et visst kvalitetsnivå. Utgivelser av bøker som ikke bare er betenkelige, men som kan være direkte farlige, vil svekke denne tilliten. Utgivelsen av boken har da også blitt avlyst i Sverige.

Durek Verrett ble over natten en av Norges største kjendiser da han ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise. Dermed fikk han også en langt større offentlig talerstol enn hva han ellers ville hatt, og det er grunn til å anta at det er denne kjendisstatusen som har gjort at Cappelen Damm i utgangspunktet var så ivrige etter å gi ut boken hans.

De to har også et profesjonelt samarbeid og arrangerer sceneshow sammen, noe som gjør Verretts meninger til noe langt mer enn en privatsak. Han har kommersielle interesser av å nå ut til så mange som mulig. Dette er verd å ha i mente når han mener at han blir urettmessig angrepet.

Det er en av oppgavene til en ansvarlig og årvåken presse å følge med og være kritiske når noen bruker en posisjon til å selge et budskap som potensielt kan være skadelig. Avlysningen av Verretts bok er et eksempel på kulturjournalistikk som fungerer som den skal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media