Dagbladet 150 år

Dusteforbundet var et fast innslag i avisa. Alle fikk eget medlemskort

Ingen norsk avis har hatt flere legendariske tegnere i sitt avishus enn Dagbladet.

FAGPRAT: Flu Hartberg har vært tilknyttet Dagbladet i elleve år, blant annet med stripa Fagprat. Her har han tegnet en spesialutgaqve i forbindelse med 150-årsjubileet.
FAGPRAT: Flu Hartberg har vært tilknyttet Dagbladet i elleve år, blant annet med stripa Fagprat. Her har han tegnet en spesialutgaqve i forbindelse med 150-årsjubileet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 1916 startet den første av en lang rekke kunstnere sitt virke i avisa. Per Krohg, sønnen til Christian og Oda Krohg, tegnet ikke bare den klassiske reklameplakaten med en mann som står bredbent og leser dagens avis; han beriket avisa med teatertegninger, en av de klassiske sjangrene innen avisillustrasjon.

For den tidas lesere, som var vant til tette, kompakte spalter fra topp til bånn i avisa, side opp og side ned, må det ha vært forfriskende med et slikt avbrekk. Tegningene ble avisas lunger, et pustehull i den massive tekstopphopningen. Krohg tegnet ikke bare skuespillere, han leverte også vignetter til andre sider, for eksempel sporten.

En rekke sjangrer

Tegningen har forskjellig funksjon i ei avis. Foruten den tradisjonelle teatertegningen, foredlet av Thoralf Klouman i mellomkrigstida, ble det mer og mer vanlig med portretter, politisk satire, humoristiske tegninger, tegneserier, stemningsbilder og illustrasjoner til nyhetsartikler. Enkelte behersket hele registeret, andre spesialiserte seg på en eller flere av av disse edle grenene.

Den mangeårige redaktøren Einar Skavlan hadde mange venner blant kunstnere. En av dem var Henrik Sørensen, som så vidt var innom avisa. Mer betydningsfull som avistegner ble Ragnvald Blix, en av de mest sviende, politiske karikaturtegnerne i historien – med en dyp politisk innsikt i tillegg til sin kunstneriske begavelse. Etter at avisa sluttet å komme ut våren 1943, publiserte Blix sine anti-nazistiske karikaturer i Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer