Dusteforbundets far er død

Dagbladets egen satiriker og grunnlegger av Dusteforbundet, Fredrik Stabel (87), døde mandag kveld etter en tids sykdom.

Med Fredrik Stabel er en institusjon i norsk presse- og kulturliv gått bort. Helten fra de gode satiredager i Dagbladet var medarbeider i avisa fra 1940, og Stabel har bidratt til at tegninger i avisene i dag reknes som et journalistisk produkt.

Ved siden av virket som tegner - og seinere grafiker - vil Fredrik Stabels navn for alltid være knyttet til Norsk Dusteforbund. I 1985 ble han med sine skarpsindige tegninger og tekster endogtil kåret til «Nordens morsomste» under Nordens første humorbiennale.

Oslogutt

Fredrik Stabel ble født i Oslo (daværende Christiania) på tampen av «La belle epoque» i 1914, og sleit sine barne- og ungdomssko på Frogner. Etter middelskolen ble det ett år ved Treider handelsskole, før han avsluttet formell opplæring med Oslomesterskap i fotball i gutteklassen, som Stabel selv sa i et intervju i Dagbladet 31. desember 1968.

Stabel hadde en drøm om å bli kunstmaler, men veien mot målet skulle vise seg å bli lang og svingete. Etter et opphold på assuransekontor tok han hyre til sjøs. Som smører ble han på de syv hav i to år.

Handelsreisende i blondekrager

Vel i land ble det bokhandlerlære i Kristiansand, før Stabel rømte med lastebil til Oslo for å forfølge kunstnerdrømmen. Der var han i Jacob Dybwads bokhandel i to år - før han sa opp for å bli kunstmaler «koste hva det koste ville». Han ble handelsreisende i blondekrager.

Etter å ha funnet ut at blondekrager ikke slo an, tok Stabel opplæring for å bli støvsugerselger i Moss. På tiltredelsesdagen ble han imidlertid «indisponert», noe som førte ham til én uke på Utenriksdepartementets postavdeling.

Med tyskernes okkupasjon 9. april 1940 ble Stabel innkalt til daværende utenriksminister Kohts kontor for å tilbringe en uke med å brenne hemmelige papirer. Tyskerne overtok departementet først uka etter, og da måtte Fredrik Stabel se seg om etter noe annet. Han flyttet inn på pensjonat med drømmen om et virke som kunstmaler stadig i hevd.

Til Dagbladet

Under pensjonatoppholdet kom Fredrik Stabel ved en tilfeldighet til å tegne to menn med en liten hund på pensjonatets telefonblokk. En av medpensjonærene kom over blokka, og etter å ha satt tekst til tegningen sendte han den til Dagbladet. Daværende redaktør Gunnar Larsen likte det han så, og sendte bud etter flere «små menn».

Da Dagbladet ble stanset av tyskerne i 1943 fortsatte Stabel å tegne for satirebladene Tyrihans, Humoristen og Karikaturen. Til nazistenes store ergrelse. Etter at Quislingorganet «Hirdmannen» skrev en artikkel om Stabels små menn, ble det en midlertidig satirepause fram til 1945. I åra mellom 1943 og 1945 etablerte og drev Stabel et kunstgalleri i Oslo sammen med vennen Karl Eilert Wiik.

Dusteforbundet

Etter frigjøringen i 1945 kom Fredrik Stabel tilbake til Dagbladet, og ble snart fast spaltist i avisa. Det tok bare noen år før Norsk Dusteforbund så dagens lys på avisas tredjeside i 1950. Utover sekstiåra ble Lille-Mauds avskrivningsbyrå til som en forlengelse av Dusteforbundets virksomhet. Byrået var et uhøytidelig debattforum hvor Stabel drev polemikk med selvhøytidelige bedrevitere som kanskje hadde formulert seg noe uheldig.

Norsk Dusteforbund var i alle år nært knyttet til Dagbladet. Med skikkelser som president Darwin P. Erlandsen, Lille-Maud Vonlausbråten og kandidat Balhazar von Dendenløve skaptes en institusjon i norsk kulturliv. Dagbladets Steinar Wiik har i den sammenheng beskrevet Stabel som «en gartner i norsk offentlig debatt og dens ville vekster». Fredrik Stabel avsluttet i 1990 sin daglige spalte i Dagbladet.

Ble kunstmaler

Det er ikke bare som tegner, satiriker og forfatter vi husker Stabel i dag. Drømmen om å bli kunstmaler skulle også bli realisert.

Etter nesten 30 år som tegner i Dagbladet holdt han i 1976 sin første separatutstilling i Galleri Tanum med håndkolorerte raderinger, og ikke lenge etterpå debuterte han som grafiker. I 1985 stilte han ut i London.

Det ble flere utstillinger i løpet av Stabels mangeslungne karriere, og i forbindelse med 80-årsdagen i 1994 ble det holdt en retrospektiv utstilling i Drøbak Kunstforening.

2. juli 2001 sovnet Fredrik Stabel stille inn etter en tids sykdom. Han døde i sitt eget hjem med sine nærmeste til stede. Fredrik Stabel ble 87 år gammel.