Dusteforbundets far er død

Dagbladets egen satiriker og grunnlegger av Dusteforbundet, Fredrik Stabel (87), døde mandag kveld etter en tids sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med Fredrik Stabel er en institusjon i norsk presse- og kulturliv gått bort. Helten fra de gode satiredager i Dagbladet var medarbeider i avisa fra 1940, og Stabel har bidratt til at tegninger i avisene i dag reknes som et journalistisk produkt.

Ved siden av virket som tegner - og seinere grafiker - vil Fredrik Stabels navn for alltid være knyttet til Norsk Dusteforbund. I 1985 ble han med sine skarpsindige tegninger og tekster endogtil kåret til «Nordens morsomste» under Nordens første humorbiennale.

Oslogutt

Fredrik Stabel ble født i Oslo (daværende Christiania) på tampen av «La belle epoque» i 1914, og sleit sine barne- og ungdomssko på Frogner. Etter middelskolen ble det ett år ved Treider handelsskole, før han avsluttet formell opplæring med Oslomesterskap i fotball i gutteklassen, som Stabel selv sa i et intervju i Dagbladet 31. desember 1968.

Stabel hadde en drøm om å bli kunstmaler, men veien mot målet skulle vise seg å bli lang og svingete. Etter et opphold på assuransekontor tok han hyre til sjøs. Som smører ble han på de syv hav i to år.

Handelsreisende i blondekrager

Vel i land ble det bokhandlerlære i Kristiansand, før Stabel rømte med lastebil til Oslo for å forfølge kunstnerdrømmen. Der var han i Jacob Dybwads bokhandel i to år - før han sa opp for å bli kunstmaler «koste hva det koste ville». Han ble handelsreisende i blondekrager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer