Dustepolitikk

Iblant er det greit å kalle en spade for en spade. Som at reservasjonsrett mot abort er en fullstendig dustete idé.

DUSTETE: «Vårt forslag er en styrking av kvinners rettigheter», sa helseminister Bent Høie, da reservasjonsrett for leger mot abort ble debattert i Stortinget på torsdag. Nei, Bent Høie, forslaget deres er fullstendig dust. Ferdig med det. Foto: John T. Pedersen
DUSTETE: «Vårt forslag er en styrking av kvinners rettigheter», sa helseminister Bent Høie, da reservasjonsrett for leger mot abort ble debattert i Stortinget på torsdag. Nei, Bent Høie, forslaget deres er fullstendig dust. Ferdig med det. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken var det «fy-ordene» som sto i sentrum.

VG, på bakgrunn av en kommentar skrevet av journalist Marta Breen, har tatt et oppgjør med skjellsord mot kvinnekroppen, som «bollemus», «grevinneheng» og «ridebukselår». Oppslaget ble så etterfulgt av herværende journalister i Dagbladet, som beskrev tilsvarende nedsettende karakteristikker av mannekropp, herunder «ølvom», «måne», «mannepupper» og «rakettpenis»(!)

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sørget egenhendig for at #sverte gikk seiersgangen i sosiale medier, etter at hun, i et «lukket» møte med Vadsø Arbeiderparti, oppfordret partifellene til å «sverte» regjeringen.

Og torsdag diskuterte Kringkastingsrådet den utstrakte banningen i NRK.

Mindre omtalt i denne sammenheng var Stortinget, som vedtok sin uoffisielle «fy-ordliste». Fra og med nå er ord som «molbopolitikk», «one night stand» og «røyktepperegjering» strengt forbudt fra Stortingets talerstol. Andre fy-ord er «løgn», «visvas», «reneste tøv», «som fanden leser Bibelen» og «måtte Gud forby» (hallo, KrF?).

Det betyr imidlertid ikke at det ikke har vært nyvinninger: Jonas Gahr Støre (Ap) har innført begrepet «enfoldig», som kort og greit betyr «dum», blant annet i sin omtale av Frp-leder Siv Jensens skattepolitikk i Stortinget. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer