Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- DVD-Jon er en helt

Kjøp av digitalt innhold. Slaveri? Frihet? Nettekspert Håkon Wium Lie svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Apple lanserte den norske versjonen av iTunes Music Store rett etter midnatt i dag. Musikkbutikken har vært en suksess for datagiganten og har for mange vært inngangen til lovlig nedlastning av musikk.

- iTunes Music Store har revolusjonert hvordan vi oppdager og lytter til musikk. Vi selger nå flere enn en halv milliard låter per år, skriver Apples visepresident for programvare, Eddy Cue, i en pressemelding.

Her i Norge koster sangene 8 kroner. Albumene starter på 80 kroner.

Et kjapt søk i butikken viser at du kan kjøpe musikk fra kjente norske artister som Lene Marlin, Turboneger, Morten Abel, Anneli Drecker og Madrugada.

Men hva er det du kjøper?- Mange er ikke klar over at de binder seg til et system når de kjøper iPod eller en annen digital avspiller, sier redaktør Nick Ross i datamagasinet PC Pro til BBC.

Den uttalelsen går rett inn i kjernen av problemet med kjøp av innhold på nettet. De fleste som selger digitalt innhold, som eksempelvis musikk, bruker en digital rettighetsadministrasjon, eller DRM: en forkortelse av det engelske begrepet «Digital Rights Management».

Fra forbrukerens ståsted

Hva betyr så dette for deg som forbruker? Gisle Hannemyr ved Universitet i Oslos Institutt for informatikk har følgende forenkling:

- Skal man først forenkle ville en riktigere betegnelse være «avspillingssperre». DRM-systemet sjekker at du har det «riktige» utstyret for å spille av, og nekter å spille av mediet dersom du har utstyr fra «feil» leverandør.

Et eksempel er Norges-aktuelle iTunes Music Store. Datagigantens musikktjeneste har et DRM-system kalt «Fairplay». Det sikrer at de låtene du kjøper fra iTunes bare kan spilles av på de rette avspillerne, som eksempelvis Apples egen suksessmaskin iPod.

Spør Operas Håkon Wium Lie

Hva betyr så DRM for deg? Bør du vente med å kjøpe digitalisert innhold? Hva bør du vite før du laster ned lovlig musikk? Nå kan du spørre Håkon Wium Lie om DRM, hva dette kan bety for musikksamlingen din, filmene du ser, spillene du spiller og hvilken programvare du har på datamaskinen din.

Wium Lie er teknisk sjef hos norske Opera Software som blant annet lager nettleseren Opera, og han er en ivrig forkjemper for åpne standarder.

TIL NORGE:</B> iTunes Music Store er lansert i Norge. Men hva må du tenke på når du handler digitalt innhold?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!