DVD-Jon stevnet i ny rettssak

Men nå er det Apple som er på tiltalebenken.

MÅ I RETTEN IGJEN: Jon Lech Johansen er stevnet for den føderale domstolen i California. Foto: Ørjan Ellingsvåg/Dagbladet
MÅ I RETTEN IGJEN: Jon Lech Johansen er stevnet for den føderale domstolen i California. Foto: Ørjan Ellingsvåg/DagbladetVis mer

(Dagbladet.no): Jon Lech Johansen, bedre kjent som DVD-Jon, må forberede seg på et nytt besøk i en rettssal. Men denne gang er det ikke Johansen som står tiltalt.

Johansen er stevnet for den føderale domstolen i California av advokatfirmaet Coughlin, Stoia, Geller, Rudman & Robbins, i en pågående antitrust-rettssak mot Apple.

Må utlevere korrspondanse
Det er de tette bindingene mellom iTunes og iPod/iPhone som er bakgrunnen for rettssaken, som Johansen forteller om i et ferskt blogginnlegg der han også har publisert stevningsdokumentet i sin helhet.

Stevningen pålegger Johansen å framlegge all korrespondanse han har hatt med Apple om sitt arbeid med å åpne selskapets system for kopi- og avspillingssperre, kalt FairPlay, og med å gjøre musikk og video kjøpt i iTunes Store spillbart på andre avspillere enn iPod.

Inn i Japan

Johansen har for tida betydelig framgang med sitt program DoubleTwist, som ifølge TechCrunch blant annet er på vei inn i Japan.

DoubleTwist gjør det mulig å dele og spille av et stort antall ulike mediefiler på tvers av operativsystemer og avspillingsplattformer- deriblant musikk fra iTunes og avspillere som iPod og iPhone.

Johansen vinner neppe noen poopularitetskonkurranser hos Apple. Særlig ikke etter hans frekke reklamestunt tidligere i år, da han lyktes med å plassere reklame for DoubleTwist på Apple-butikken i San Franscisco.

- Bedre enn blomster-Finn
Det er gått syv år siden Lech Johansen ble frikjent første gang i Oslo tingrett for sitt bidrag til DeCSS, som omgår kopisperren på DVD-plater og gir mulighet til å kopiere dem.

Da Dagbladets Magasinet møtte Johansen i juni, ble han blant annet spurt om hvordan han trives med at han fortsatt har kallenavnet DVD-Jon:

- Tidligere syntes jeg ikke så mye om det navnet, men jeg har lært meg å leve med det, svarte han, og fortsatte:

- Jeg får vel bare si takk og pris for at det ikke ble «Blomster-Finn».

Følg Jan Omdahl på Twitter:
@janomdahl