Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

DVD-krigen trappes opp

Hollywood er splittet. De to formatene fungerer ikke om hverandre.

(Dagbladet.no): Det er betamax versus VHS på ny. For hvilket format skal overta etter dagens dvd-er? Blir det Toshiba og NECs HD DVD eller Sony, Philip og Matsuhitas (Panasonic) Blu-Ray?

Begge formatene lagrer større mengder informasjon enn dagens DVD, de gjør det vanskeligere for filmpirater å kopiere filmene og innholdskvaliteten er bedre.

Kostnader

Men det er en viktig forskjell. Selve Blu-Ray-diskene er forskjellige i forhold til dagens DVD-er. Dette krever nytt produksjonsutstyr og metoder. HD DVD er mindre kostnadskrevende fordi dagens utstyr lett kan modifiseres til å produsere det nye formatet.

Og det er nettopp kostnader som er en av grunnene til at tre Hollywood-kjemper i går annonserte at de vil gi ut filmer i HD DVD-format innen jul neste år. Paramount, Universal og Warner står bak filmer som «Mission: Impossible», «Van Helsing» og «Harry Potter»-filmene.

- Vi mener at HD DVD har en klar fordel når det gjelder produksjonskostnader, det er lett å produsere filmene og formatet tilbyr forbrukerne et kvalitetsprodukt, sier Paramount Pictures sin sjef, Rob Friedman, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Kompromiss?

Blu-Ray har ifølge AP også sine venner i Hollywood. Columbia Pictures og MGM støtter begge dette formatet, men begge har da også Sony på eiersiden.

Men Hollywoods ulike valg kan like så godt føre til et kompromiss. Paramount, Warner og Universals støtte til HD DVD er ikke skrevet i stein, og de vil produsere filmer i begge format hvis forbrukerne ønsker det. Sjefene i filmindustrien sier under hånden til AP at de ikke har råd til en formatkrig.

Analytikerne er enige.

- Filmstudioene må presse frem et kompromiss mellom Blu-Ray og HD DVD. To formater forvirrer kjøperne og det er en katastrofe for butikkene hvis de må tilby ulike formater, sier Harold Vogel i analysefirmaet Vogel Capital Management.

BLIR DET HD DVD</B>
<B>ELLER BLU-RAY?</B>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media