Dvd-markedet i fritt fall i Norge

Og det blir verre.

STORFILM: Videobransjen har opplevd en nedgang på 18,4 prosent over to år. Dette til tross for at Nordisk Film i år har sendt ut 390 005 eksemplarer av «Max Manus», og med det har satt omsetningsrekord.
STORFILM: Videobransjen har opplevd en nedgang på 18,4 prosent over to år. Dette til tross for at Nordisk Film i år har sendt ut 390 005 eksemplarer av «Max Manus», og med det har satt omsetningsrekord.Vis mer

(Dagbladet): Det er nedgangstider hos den norske videobransjen.

Over en toårsperiode har de mistet 18,4 prosent av inntektene sine, skriver Farojournalen.

Hittil i 2009 har de norske filmselskapene solgt kjøpe- og leiefilm til dvd- og Blu-ray-forhandlere for 432.311.080 kroner. I 2007 leverte de for 530.012.248 kroner i samme halvårsperiode.

Det vil si at inntektene deres har minsket med rundt 97 millioner kroner på to år.

Ventet nedgang
Dette til tross for at Nordisk Film har sendt ut 390 005 eksemplarer av «Max Manus», og med det har satt omsetningsrekord. Det gjør at krigsfilmen er tidenes åttende mest solgte kjøpefilm i Norge.

Sandrew Metronomes markedssjef for dvd i Norden, Per Ellingsen, sier at nedgangen var ventet.

- Vi har hatt en eventyrlig oppgang siden dvd-plata fikk rotfeste i det norske hjem. Vi ville vært blåøyde om vi trodde at dvd-boomen ville vare evig. At vi har en nedgang i bransjen nå, er resultatet av at markedet korrigerer seg selv. Og vi kommer nok til å oppleve enda mer nedgang, sier han til Dagbladet.

Amerikansk sliter mest

Sandrew Metronome har likevel ikke hatt den samme nedgangen som mange andre i bransjen.

- Vi ligger stort sett på status quo. Grunnen til at vi ikke har opplevd denne omsetningssvikten, er at vi distribuerer en god del norsk film. De bruker å selge godt.

- Det er de som distribuerer mye amerikansk film i mellomsjiktet, og ikke har dvd-giganter som «Harry Potter» og «Istid» i stallen, som merker nedgangen mest, sier Ellingsen.

- Komplekst fenomen
Selv om at han visste at dvd-boomen ikke ville vare evig, tilskriver Ellingsen piratvirksomhet sin del av skylda for bransjens inntektsnedgang.

- Dette er jo selvfølgelig et komplekst og sammensatt fenomen. Nedgangen tror jeg også skyldes at tv-kanalene viser «ferskere» serier  og filmen enn de gjorde før. Alikevel vet vi godt hvor mye som lastes ned av ulovlig materiale i Norge. Nettpiratene skal tilskrives en god del av æren for dette de også, sier markedssjefen.