DVD med nogo attåt

Filmer i DVD-bokser blir stadig mer utbredt. Denne uka lanseres for eksempel en «Alien»-pakke på ni discer, med alle fire «Alien»-filmene i to versjoner hver pluss et vell av ekstramateriale og dokumentarstoff.

SLIKE BOKSER

kan være så mangt. De er billige og dyre og mer eller mindre rikholdige når det gjelder eksklusivt bakgrunnsmateriale. Distributørene blir stadig mer oppfinnsomme når det gjelder å selge resirkulert materiale i DVD-format. Her er noen av de mest typiske påskuddene for å samle mange filmer i én pakke.

FILMSERIER

som James Bond-filmene eller Indiana Jones-trilogien er fristende varer. Du kjøper en slags samlede verker, og det følger alltid en hel del ekstra godbiter med på kjøpet.

ENKELTFILMER

av stor interesse kan utgjøre en boks med opptil fire discer, slik som «Ringenes herre»-filmene. I disse tilfellene sikter man seg inn på et kultpublikum som må ha «alt». Ekstramaterialet og bakgrunnsstoffet er i slike tilfeller betydelig lengre enn filmene selv.

TV-SERIER

egner seg spesielt godt til flerdiscprosjekter. Populære føljetonger som «Sopranos», «Seks fot under», «Band of Brotherhood», «24 timer» eller «Star Trek» blir som regel samlet i boks etter at serien har gått på TV. Eller det dreier seg om nostalgi, f.eks. en boks med 14 DVD-er som samler de tidlige episodene av «Helgenen» med Roger Moore. Også dokumentarserier om naturen, annen verdenskrig, populærmusikk eller annen kulturhistorie er populær boksemat.

ENKELTE REGISSØRER

får sine bokser, som Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa, Roger Corman og så videre. Iblant selges filmene også enkeltvis - men ikke alltid. Slike serier frister folk som gjerne vil ha sitt eget cinematek og følge en regissør fra film til film.

DET SAMME GJELDER

skuespillere - fra Arnold Schwarzenegger til Marilyn Monroe. Pakker med tre eller flere filmer med samme skuespiller er ofte, men ikke alltid, et forsøk på å selge filmer som ellers er tunge å distribuere. Det samme gjelder tematiske bokser knyttet til action, krim, romantikk, grøss, krig eller egne retninger i filmen, som noir eller science fiction. Disse boksene er ofte billige, men inneholder gjerne filmer som av gode grunner er totalt ukjente.

MEN IKKE BARE.

Forleden kjøpte jeg en «Crime»-boks med ti filmer, fem discer med én film på hver side, for kr 245,-. Og hva fant jeg der, innimellom mye kuriøst? En av de første filmene med Steve McQueen i en hovedrolle, «The Great St. Louis Bank Robbery» (1959). Herlig, og verdt prisen helt alene!

ACTIONBOKS: Distributørene blir stadig mer oppfinnsomme når det gjelder å selge resirkulert materiale i DVD-format. Blant filmene som er gitt ut i DVD-boks denne høsten er Indiana Jones-trilogien med Harrison Ford i hovedrollen.