Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dwight fra «The Office» blir svensk krimhelt

Premiereklare «Backstrom».

UKORREKT: Rainn Wilson, mest kjent som Dwight fra «The Office», spiller politisk ukorrekt politimann i Leif G.W. Persson-serien «Backstrom» på den amerikanske tv-kanalen Fox. Det er foreløpig uvisst om serien kommer til Norge. Foto: Cr: Sergei Bachlakov/FOX
UKORREKT: Rainn Wilson, mest kjent som Dwight fra «The Office», spiller politisk ukorrekt politimann i Leif G.W. Persson-serien «Backstrom» på den amerikanske tv-kanalen Fox. Det er foreløpig uvisst om serien kommer til Norge. Foto: Cr: Sergei Bachlakov/FOX Vis mer

Den døde mannen har hengt fra brua i noen timer. Regnet pøser ned.

Politiet har allerede sikret åstedet når den bakfulle etterforskeren i Rainn Wilsons skikkelse dukker opp, kledt i en kledelig ukledelig rød regnponcho, og sier:

- Jeg erklærer herved at dette selvmordet er et drap.

Forvirring, all den tid han ikke har undersøkt liket. En annen kollega forklarer:

- Er det et drap får vi dekket måltider. Er det selvmord må vi betale selv.

Politisjefen ser på Wilson, oppgitt:

- Backstrom! Vær så snill og si at du ikke kaller dette et mistenkelig dødsfall bare så du kan få deg et gratis måltid?

Nei, det var nok ikke mange krimlesere som så for seg at fyren som spilte Dwight Schrute, han med de digre brillene i «The Office», en dag skulle dele fjes med den svenske forfatteren Leif G.W. Perssons antihelt Evert Bäckström.

I litt omskrevet form, riktignok. I «Backstrom», den amerikanske versjonen som har premiere torsdag (norsk premiere er foreløpig uviss), er navnet blitt Everett Backstrom. Handlingen er også forflyttet fra Stockholm til hipstermekkaet Portland i USA.

Spritpust og femdagersskjegg
De som har stiftet bekjentskap med den svenske varianten vil nok likevel kjenne seg kjapt igjen.

Wilson har lagt brillene igjen hjemme, for å si det mildt.

Spritpust og ustelt femdagersskjegg, rasistiske/kvinnefiendtlige/generelt misantropiske kommentarer og et nifst glis mens han forteller mistenkte at de risikerer dødsstraff med giftsprøyte. Like usympatisk og sarkastisk som han er sylskarp.

Opprinnelig var det meningen at Wilson skulle følge opp suksessen i «The Office» med en avleggerserie om rollefiguren Dwight som tar over familiegården.

I stedet har han landet i det som ser ut til å bli krimserienes svar på «House».

Røff i kantene
Rollen er en ny retning, det er sjelden man ser ham så røff i kantene som dette.

Han har riktignok hatt filmroller både som metal-trommis i «The Rocker» og gjør-det-sjæl-superhelt i brutalt morsomme «Super» av «Guardians of the Galaxy»-regissør James Gunn, men uten særlig suksess.

Som han sa i podcasten til Marc Maron for noen år siden:

- Filmkarrieren min har vært ganske rævva.

Kanskje er «Backstrom» det Wilson trenger for å overbevise folk flest om at han kan være noe mer enn bare Dwight Schrute. Å befinne seg i Backstroms grinete hode later til å ha påvirket ham utenfor skjermen også.

Fra Wilsons Twitter-konto, tirsdag kveld:

«Jeg er som en feitere, eldre, styggere, mindre morsom Paul Rudd.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media