Dybdedykk i Solstads verk

«Solstad har beklaget seg over mangelen på kompetente lesere. Det burde han ikke ha gjort,» konkluderer Dagbladets litteraturanmelder Øystein Rottem i denne gjennomgangen av en antologi om Dag Solstads forfatterskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VISSTE DU AT den berømte reportasjen i «Roman 87» om brokkolien på torget i Lillehammer er en autentisk tekst som Solstad har sakset fra et nummer av Dagningen? Så er i alle fall tilfelle. Det får vi vite i Trygve Kvithylds artikkel om nettopp denne romanen i en nylig utgitt antologi om Solstads forfatterskap som Kvithyld selv har redigert.

Kvithyld trekker selvsagt ikke Solstad til regnskap for dette. Å anvende tidligere tekster er ingen litterær minusfaktor. Kvithyld påviser til og med at Solstad gjør det i utstrakt grad. Han har gjennomgått den aktuelle årgangen av Dagningen, og vet hva han taler om. Funnene bruker han til å underbygge sitt overordnede syn på romanen: at den handler om en person som leter etter et språk som gir mening, noe han anser som en tilbakevendende tematikk i forfatterskapet.

Kvithylds syn har åpenbart mye for seg, selv om Solstads forfatterskap er altfor komplekst til å kunne føres tilbake til én enkelt grunnsetning. Det gjør heller ikke Kvithyld. Hans artikkel utgjør den lengste og grundigste analysen av en enkelt Solstad-roman i en artikkelsamling som rommer flere perspektivrike studier av et forfatterskap som hører med til de ypperste i moderne nordisk litteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer