Dyffel

Vittig om tunge tak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Arnt Birkedal har skrevet over tyve bøker, hvorav halvparten er for ungdom. Han har også skrevet mange av sangene til Vamp. Nå virker han blant annet som lærer på den lokale kulturskolen. «Dyffel» som i Samlagets katalog noe overraskende er plassert under betegnelsen ungdomsroman - er muligens ment som et slags skoleeksempel på romanens uante muligheter.

Kjærlighetssorg

Birkedal har ikke gjort det lett for sine potensielt unge lesere. Her er sprang i tid, skift i tempus. Her er barndomserindringer og kursiverte mer drømmeaktige sekvenser. Her er abrupte bilder i diktform og sangtekster av for eksempel Kris Kristoffersen. Alt sentrert rundt den gjenkjennelige tematikken; ulykkelig forelskelse: Om «8Diktaren» som elsker en jente med dyffel, men hvis sterke følelser nok ikke gjengjeldes. Slik sett er det kanskje og en bok om en misforstått kunstner i en liten vestlands bygd.

Mye humor

Birkedal har et sterkt og vakkert billedspråk. Han har mye humor: «Eg er reie, eg er rein, og eg er kvisefri.» Under det hele ligger likevel en voldsom desperasjon, der han (eg eller diktaren) blant annet kretser rundt ulike måter å ta liv av seg på: «Eg kunne jo berre henga meg i eit bart tre langs vegen.» Boka rommer nydelige variasjoner over ulike måter å forlate sin elskede på. Og en rekke originale bilder. «Dagen kler på seg utan å ha rekna med meg. / Men eg kjem til å smøra meg ei skive og dilta etter.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer