Dykker inn i hodene på The Clash

Frode Grytten forsker på egne ungdomshelter i ny roman.

VIRKELIGE PERSONER: - Jeg har diktet om dette slik jeg tror det var oppi hodene deres, sier Frode Grytten om boka «Brenn huset ned», som handler om medlemmene i The Clash. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
VIRKELIGE PERSONER: - Jeg har diktet om dette slik jeg tror det var oppi hodene deres, sier Frode Grytten om boka «Brenn huset ned», som handler om medlemmene i The Clash. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Les utdrag fra «Brenn huset ned» her.

(Dagbladet:) - Alt er basert på fakta, men det er en roman. Jeg har diktet om dette slik jeg tror det var oppi hodene deres, sier Frode Grytten til Dagbladet.

I sin nye roman, som kommer til høsten, har han skrevet historien om det britiske punk-bandet The Clash, som slo igjennom på slutten av 70-tallet. Hovedpersonene er bandmedlemmene Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon og Nicky «Topper» Headon.

Ble rørt
- Det startet med nysgjerrighet, som med alle prosjektene mine. Jeg likte The Clash godt da de kom, og det er et band som har vært med meg siden. Jeg ble nysgjerrig på hvorfor de virker så sterkt i meg fortsatt, og fikk lyst til å skrive om punken som fenomen, og om tidsepoken som betydde så mye for meg og min generasjon, sier Grytten.

Han hadde egentlig tenkt å utforske temaet gjennom et langdikt, men etter hvert ble han mer og mer nysgjerrig på bandmedlemmene selv.

- De er fire spesielle og fine folk, og jeg ble mye mer glad i dem mens jeg holdt på med dette. Utad virker de veldig harde og maskuline, men du skal ikke så langt ned før du ser hvor sårbare de er. Det er rørende når du begynner å forske i det, sier han.

Minefelt
Dette er ikke første gang Grytten dikter om virkelige mennesker. I den forrige romanen hans, «Saganatt», figurerte de gamle arbeiderpartikjempene Gerhardsen og Bratteli som zombiedetektiver. Denne gangen har han lagt seg nærmere virkeligheten.

- Den store forskjellen mellom denne og de andre bøkene mine, er at jeg har gjort så mye research. Å dikte om virkelige personer er et minefelt, med mange etiske problemstillinger. Men de har fortalt historien mange ganger, i intervjuer og biografier. Jeg har ikke lagt til noe, men prøvd å framstille dem som de personene de var, sier han.

Utgangspunktet for «Brenn huset ned» er 15-16 dager i New York i 1981, der bandet spilte en legendarisk konsertrekke. I tillegg hopper fortellingen både bakover og framover i tid. I utdraget Dagbladet trykker i dag, er de på en bar i New York.

- Baren var stamstedet deres, og Robert De Niro var en av mange kjendiser rundt dem. Telefonsamtalen Joe Strummer får er diktning, men den er basert på redselen hans for at det samme skulle skje med ham som med broren. Han hadde en bror som begikk selvmord, og var veldig opptatt av døden.

ROMANPERSONER: Medlemmene i The Clash fotografert på en pressekonferanse i New York i 1981. F.v. Joe Strummer, Paul Simonon, Topper Headon og Mick Jones. Foto: SCANPIX / AP /Mario Cabrera
ROMANPERSONER: Medlemmene i The Clash fotografert på en pressekonferanse i New York i 1981. F.v. Joe Strummer, Paul Simonon, Topper Headon og Mick Jones. Foto: SCANPIX / AP /Mario Cabrera Vis mer