Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Operasjon Egon»

Dykkere har trolig funnet Olsenbanden-bilen på bunnen av Mjøsa

I 1969 kjørte politiinspektør Hermansen bilen sin ut i Mjøsa ved Mengshoel i en legendarisk Olsenbanden-scene. Nå mener dykkere at bilen er funnet. 

LEGENDARISK BIL: I 1969 kjørte kriminalbetjent Hermansen bilen sin ut i Mjøsa ved Mengshoel i en legendarisk Olsenbanden-scene. Nå mener dykkere at bilen er funnet. Video: Geir-Inge Fjeld Jacobsen /Mjøsen dykkerklubb / Teamfilm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en halsbrekkende biljakt og politiinspektør Hermansen er på jakt etter Olsenbanden i Sørkedalen. I «Operasjon Egon» er Olsenbanden på jakt etter gull fra det Østerrikske konsulat og politiinspektør Hermansen er på jakt etter Olsenbanden.

I virkeligheten ble filmen spilt inn i Mjøstraktene og Egon Olsen, spilt av Arve Opsahl, blir innhentet av Hermansen i Sverre Wilbergs skikkelse ved fergeleiet på Mengshoel. Men Hermansen viser seg å være overivrig og kjører tvers gjennom bilferja, som har åpning på begge sider. Bilen ender sin ferd i vannet.

Ikke i tvil

- Det har vært mye snakk om bilen er blitt hevet eller ikke siden den gang, sier Geir-Inge Fjeld Jacobsen, en av dykkerne i Mjøsen dykkerklubb som nå har kommet over det de er sikre på må være kriminalinspektørens Opel fra filmen.

Det var Hamar Arbeiderblad som først meldte om dykkernes mulige funn.

Det var da Fjeld Jacobsen dykket sammen med Christer Norli fra dykkerklubben for 14 dager siden at de først oppdaget bilen. Etter at de dykket ned til bilen igjen nå på fredag er ikke Fjeld Jacobsen i tvil om at bilen faktisk er Olsenbanden-bilen.

- Det er en Opel og den er helt lik bilen Hermansen kjørte ut i filmen. Vi synes det er skikkelig moro at vi fant den, sier han.

Ifølge Fjeld Jacobsen ligger bilen dypere enn 40 meter. Taket er ødelagt og tildekket av mudder, men dykkerne så rattet og har tatt bilde av bilskiltet bak på bilen.

Er aldri blitt hevet

«Operasjon Egon» er den første filmen i den populære filmserien om Olsenbanden regissert av Knut Bohwim.

Bohwim husker godt scenen fra filmen og at filmcrewet i tillegg til å dumpe bilen i Mjøsa, sendte avgårde en dukke kledd i en skreddersydd dress av tweed, politiinspektørens varemerke i Olsenbanden-filmene.

- Vi satte en dukke inne i bilen som skulle være Hermansen før vi tråkket på gassen, forteller Bohwim og medgir at det var en tabbe å kvitte seg med en skreddersydd dress på den måten. Opelen hadde derimot gått sine kilometer og var klar for skraphaugen.

Bohwim utelukker ikke at det er den samme bilen, selv om han ikke kan uttale seg om registreringsskiltet bak på bilen er det samme. I filmen vises bare skiltet foran på bilen med det fiktive nummeret POL 178.

- Det kan være den altså. Den er aldri blitt hevet. Det var en Opel Kaptein, forteller Bohwim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!