Dyktig debutant

Fin krimdebut om en NRK-journalist

BOK: En kvinne blir drept mens hun lufter sin prisbelønte hund Fido. Bikkja forsvinner, og politiet har mistanke om at den er kidnappet.

Men NRK-journalisten Mette Minde har flere spor å gå etter, og det er ikke alle hun bryr seg om å røpe for det lokale politiet.

Friskt og uanstrengt

Debutanten Merete Junker skriver friskt og uanstrengt og med stor innlevelse, og hun er for det meste flink med persontegningene. Noen blir kanskje litt i overkant karikerte, uten at leseren helt skjønner hvorfor, men det meste fungerer bra. Hovedpersonen Mette Minde er for eksempel svært troverdig i dobbeltrollen som journalist og detektiv – i dette tilfellet har vi å gjøre med en amatør som nesten fullførte politiskolen.

Minde får ansvaret for å dekke drapssaken for NRK Telemark, og siden mannen hennes jobber i ambulansetjenesten, har hun flere detaljer som politiet velger å holde hemmelig. For hvor kom den røde ballongen på funnstedet fra? Og ble Frid, som kvinnen het, kvalt med hundelenken? Dessuten viser det seg at Mette for mange år siden var venninne med søsteren til den drepte, og i tillegg får hun et tips om uregelmessigheter på Frids arbeidsplass, et firma som både driver med bileksport og -opphogging. Det blir med andre mer enn nok å grave i for en journalist som liker utfordringer.

Småbyliv

Handlingen i Merete Junkers debutroman utspiller seg i Skien/Porsgrunn-distriktet, og hennes kunnskaper om småbylivet er utnyttet veldig godt i teksten. Spenningsmessig bygger hun handlingen fint opp, det er få dødpunkter i fortellingen, og alt i alt kommer hun godt i mål når trådene skal knyttes sammen.

Sjangermessig hører «Jenta med ballongen» hjemme i et slags grenseland mellom Unni Lindell og Karin Fossum, og det er ikke noe dårlig territorium for en forfatter å oppholde seg i. «Jenta med ballongen» er på alle måter en god kriminalroman fra en dyktig debutant.