Dyktige debutanter og en nordmann i New York

Albumnytt fra Ferner/Juliusson, Andrea og Eivind Opsvik.

ALBUMDEBUTANTER: Per Arne Ferner (t.v.) fra Oslo og Per Gunnar Juliusson fra Linköping i Sverige etter at de hadde vunnet JazzIntro-finalen i Molde i 2010. Nå er debutalbumet her, og hvilken debut! FOTO: KJELL HERSKEDAL/NTB scanpix
ALBUMDEBUTANTER: Per Arne Ferner (t.v.) fra Oslo og Per Gunnar Juliusson fra Linköping i Sverige etter at de hadde vunnet JazzIntro-finalen i Molde i 2010. Nå er debutalbumet her, og hvilken debut! FOTO: KJELL HERSKEDAL/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Gitaristen Per Arne Ferner (Oslo) og pianisten Per Gunnar Juliusson (Linköping) vant JazzIntro-finalen under Moldejazz i 2010 og ble med det kåret til Årets unge jazzmusikere det året.

Nå, mens kvaliken til nok en JazzIntro-finale er i full gang, utkommer endelig Ferner/Juliussons debutalbum «Undertowed», og hvilken entrée den er!

TITTELEN blunker til Bill Evans/Jim Halls 1962-klassiker «Undercurrent», men det er en annen gitarist (og pianist!), Ralph Towner, som spøker i bakgrunnen der Ferner og Juliusson etablerer et duouttrykk så intuitivt tettvevd og samtidig så dynamisk at hver tone, harmoni, frasering og dialog får klangrom og pustemulighet.

Ferner-komposisjonene «The road may belong to Baoding» og den umiddelbart påfølgende «Milla dates with density» utgjør et kompositorisk tyngdepunkt av klasse på et album der ingenting er uinteressant.

Debuten blir ikke mindre oppsiktsvekkende av at de to unge musikerne legger for dagen frapperende instrumentbeherskelse og modenhet i stykker der «ECM-jazz» og melodiøs klassisk samtidsmusikk i så vel strukturert som improvisert forening klinger klarest av flere stemmer. At det handler om et originalrepertoar, bidrar heller ikke til å dempe forventningene til duoens videre skapende, utøvende og innspillende virke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer