Dylan boblet

Han er 62 år gammel og på en turné som aldri tar slutt. Ikke rart Bob Dylan må variere med å spille piano - og han liker det.

Dylan gikk på scenen i Oslo Spektrum mandag kveld kledd i en svart, westernaktig dress med gullknapper på ermene og på utsiden av buksebenet.

Dylan står med bustehodet bøyd over et elpiano og akkompagnerer en bluesaktig versjon av «To be alone with you» fra «Nashville skyline».

Med seg har han Larry Campbell på gitar, Freddy Koella på gitar, Tony Garnier på bass og George Recile på trommer.

Best med gitar

«Baby Blue» følger, og gitaristene spiller seg gradvis varme på små soloer. Dylan tester også munnspillet før han og bandet rocker opp «Cry a while» fra «Love and theft». Så er det klassikertid med «Just Like Tom Thum's Blues», «It's all right ma», og på den sistnevnte begynner det på sitt skjeve vis å swinge skikkelig.

For på «Boots of spanish leather» tar Dylan gitaren, og Garnier bytter ut bass med ståbass for en låt. Med Bob på gitar begynner det å svinge, og man føler Dylan-magien. På «Things have changed» reiser de første publikummerne seg i Oslo Spektrum, og fra «Highway 61» står folk i midtgangen. Dylan og bandet rocker sammen, og får fram det store i Bob-låta.

Neste låt er «Shooting star». Balladen blir et eksempel på hvordan Dylan kan breke og surkle fram en ballade på en vakker måte. Nå høres også munnspillet varmt ut. Det er Dylan også. På «Tweedle Dee» leker han med ordene og rocker over pianoet.

Får «norsk» hjelp

Så er vi tilbake på «Shot of Love»-plata og «Every grain of sand». Tempoet er dratt litt ned, og noe av spillegleden fra Dylan på gitar mangler. Godt da at Freddy Koella spiller en følsom solo. I «Honest with me» rocker og river det igjen, godføttene går på betonggulvet. Så «Don't think twice», som Dylan gjorde på akustisk gitar i Stockholm. I Oslo tar han også den på piano, mens Garnier er tilbake på ståbassen. Mens stemmen er rusten, er Dylans munnspill like skarpt som den gang en ung Bob skrev sangen om et brutt forhold.

Ekstranummeret starter med «Cat's in the well», og karene på scenen har fått selskap av en «norsk» gitarist.

- Vi har en fyr her, han spiller på en av platene mine, sier Dylan når han introduserer Mason Ruffner som har flyttet fra Austin i Texas til Norge - først Hamar og nå Oslo. Ruffner kom også på scenen med Santana da han spilte i Oslo nylig, og nå med sin gamle bekjente Bob Dylan.

Sammen rocker seksmannslaget gjennom «Like a Rolling Stone» (fortsatt er det fantastisk å høre Dylan hvese «How does it feeeel!») og «Forever Young» før de sender oslopublikummet hjem med en mektig «All along the watchtower».

Da Johnny Cash nylig døde, skrev Dylan «på en måte var han mer med meg enn folk jeg ser hver dag». Vi ser ikke Dylan hver dag, m en vi er heldige nok til å ha ham som gjest i Oslo med få års mellomrom. Denne gang tok vi imot en vital og spillesugen gjest.

(NTB)>/i>

I OSLO: Bob Dylan spilte for det norske folk i kveld. Foto: AP/SCANPIX