Dylan til stående applaus

Bob Dylan fornektet seg ikke i Oslo Spektrum i kveld.

Med klassiske og nye låter, gitarriff, munnspill og cowboyhatt spilte han til stående applaus fra publikum.

Norske Dylan-fans går tydeligvis aldri lei av den 60 år gamle artisten som har spilt en rekke konserter på norske scener.

- Han er svært spesiell. Han kan ikke synge, men tekstene og låtene hans er helt fantastiske. Men det er låtene fra 60-70-tallet som sitter i sjelen, sa Reidun Pedersen - i kø med kryssede fingre for å få billett - før konserten. Hun hadde med sin mann som er svoren Dylan-fan, og en venninne.

Mannen Martin Ringel hadde aldri vært på konsert med Dylan før, på tross av mange år med Dylan i platehyllene.

- Jeg var redd for å bli skuffet, forklarte han.

I Spektrum søndag tør vi spå at det ikke skjedde.

Lavmælt

Dylan startet akustisk med blant andre de klassiske «The Times They Are A-Changin'» og «Desolation Row». Lukten av røkelse i konsertlokalet kombinert med Dylans evne til å fange et publikum med store forventninger, skapte en helt spesiell stemning.

Som sedvanlig framførte ikke Dylan bare sitt mest kjente materiale. Sangen «Solid Rock» fra gospel-perioden på 80-tallet dukket opp. Det samme gjorde en jazzlåt fra siste utgivelse, «Love and Theft».

Uansett hadde His Bobness full kontroll, syngende, med venstrefoten umiskjennelig litt foran den andre, svingende fra side til side. Og da han fant fram munnspillet, hadde Dylan den fullsatte salen i sin makt.

Niende gang i Norge

Da Dylan entret scenen søndag kveld var det niende gang han var i Norge. Konserten er den fjerde på bare to år.

I Oslo Spektrum var det Dylan-debutanter, veteraner som kan navnet på hver låt når første riff er spilt og Dylan-fans som har reist langt både i Norge og utenlands for å høre «Bobby».

- Jeg var på konserten i Bergen, og reiste 100 mil for å få med meg denne, fortalte Lillian Mjelld før konserten. Hun hadde hørt på Dylan siden 60-tallet, og greide ikke plukke ut bare en låt som har rørt henne mer enn andre.

- Det er for mange bra, sa hun og var svært spent på konsertinnholdet og legendens humør. Det er som kjent skiftende.

Timon Vis fikk sansen for Dylan på 80-tallet og søndagens konsert i Spektrum ble den tredje. Noe av bakgrunnen for at han ble interessert, er Dylans samfunnsengasjerte og poetiske tekster.

- Dylan har lykkes med å nå både til unge og litt eldre fordi så mange andre musikere har plukket opp det han har skrevet. Samtidig representerer han røttene som mange unge søker tilbake til, bort fra den elektroniske musikken. Jeg gleder meg, sa han før Dylan startet å spille.

Utsolgt

Fredag spilte Dylan i Globen i Stockholm for halvfull sal. I Oslo Spektrum var det utsolgt. De siste av de i alt 6.900 billettene som ble lagt ut for salg, ble solgt i døra like før konserten startet.

Neste konsert blir i Danmark der han entrer scenen på Forum i København mandag. Så får vi se hva det blir, da. Neste gang. Hvilke låter som skal spilles og hvilken innpakning de kommer i. For Bob Dylan kan like gjerne servere klassikeren «Blowin' in the Wind» i swing som valsetakt.

(NTB)

UTSOLGT SPEKTRUM: Også Bob Dylans niende konsert i Oslo ble en suksess.