DYLAN JUBILERER: Vi gratulerer! Fødselsdagen skal markeres på Lillehammer. Blant de som skal snakke om Dylan, er Gisle Selnes, som i boka «Den store sangen», som kommer i september, formulerer seg slik: «Den sanne dikteren er den som kan få stillheten til å dirre med en hittil uhørt tone». Foto: NTB/Scanpix
DYLAN JUBILERER: Vi gratulerer! Fødselsdagen skal markeres på Lillehammer. Blant de som skal snakke om Dylan, er Gisle Selnes, som i boka «Den store sangen», som kommer i september, formulerer seg slik: «Den sanne dikteren er den som kan få stillheten til å dirre med en hittil uhørt tone». Foto: NTB/ScanpixVis mer

«Dylan trenger selvsagt ikke Nobelprisen»

I dag fyller Bob Dylan 75.

(Dagbladet): Bob Dylan fyller 75 år i dag og blir feiret over hele kloden, fra Grünerløkka til Woodstock.

Norsk Litteraturfestival slår an tonen på torget klokka 17.00 i ettermiddag med en samtale om Dylan og hans kunst mellom undertegnede og to professorer, litteraturviteren Gisle Selnes og Elisabeth Eide fra journalistikk og medievitenskap.

Dylan er alt annet enn passiv, selv om han nå er tre fjerdedel på vei til hundre. Han kommer rett fra en 16 konserters-turné i Japan i april. I juni og juli står 28 konserter i Nord-Amerika for tur. «The never ending tour» går sin gang. Samtidig har Dylan kommet med to plater i en ny fase av sin musikalske utvikling, fjorårets «Shadows in the Night» og «Fallen Angels», som kom for fire dager siden.

MEN I MAI HAR han åpenbart fri. Vi regner med at han feirer dagen med familien, på et sted fjernt fra all publisitet. Musikere fra The Woodstock Family med gjester har annonsert at de vil holde Dylan-konsert i kveld. Det samme skjer når Norsk dylanologisk selskap slår til på Parkteatret i Oslo med Elliott Murphy, Monica Heldal, Trond Ingebretsen, flere coverband, pluss Tom Roger Aadland.

Haugesunderen har tidligere spilt inn «Blood On The Tracks» i nynorsk oversettelse. I september kommer han med en plate der han har behandlet hele «Blonde On Blonde» på samme måte. Johan Aarstein og Ida Løvheim har et prosjekt kalt «Bob Dylan på nordnorsk», som de har brakt ut til folket i «brakker og naust, på rutebåter, i kaféer, i gamle kinosaler, i trange kjellere og trangere radiostudio, samt i et og annet kulturhus». På hjemmesida vandrer de omslynget a la Dylan og Suze Rotolo på coveret til «The Freewheelin' Bob Dylan» (1963).

DE SISTE TRE ÅRA har Bob Dylan utgitt tre fyldige, nye kapitler av sin «Bootleg Series», fra perioden midt på 1960-tallet til rundt 1971. I vinter kom også et liveopptak sammen med Tom Petty og The Heartbreakers fra Sydney, Australia, fra en turne i 1986.

Samtidig er mannen inne i en ny og for mange lyttere overraskende trend. I fjor kom plata «Shadows In The Night», der sangeren følger opp sin livslange fascinasjon for klassisk, amerikansk crooner-stil, mest påfallende på «Nashville Skyline» (1969). Mange merket seg at Dylan leverte en sang til «Sopranos», Dean Martins hit «Return To Me». Stilen er et godt stykke unna folksong-pioneren Pete Seeger, en veteran som betydde mye for Dylan tidlig i karrieren.

SIST FREDAG KOM enda et slikt album, «Fallen Angels». Dylan kaller Sinatra et musikalsk forbilde: «Ingen er i nærheten av ham. Ikke jeg, og ingen andre heller». Om repertoaret sier han: «Når du begynner å synge disse sangene, må du ha Frank i bakhodet. For han er selve fjellet. Det er det fjellet du må bestige, selv om du bare kommer et stykke opp». Sinatra var en mann som befant seg «på innsiden av en sang på en slags samtaleaktig måte. Frank sang til deg - ikke for deg».

Opptil seks sanger fra begge albumene er med på Dylans nyeste konserter. Sjangeren har en åpenbart forbindelse med amerikansk noir-kultur, som Dylan toucher på «Empire Burlesque» (1985). En låt derfra, «When The Night Comes Falling From The Sky», har vært hyppig spilt på konserter. Bildet på baksida av «Shadows in the Night» kunne vært hentet fra en B-film fra 1940-tallet, og coveret på «Fallen Angels» viser en skjult pokerhånd.

GISLE SELNES HAR skrevet boka «Den store sangen». Der gir han en omfattende litterær og musikalsk analyse av Dylans sanger. Bør Dylan få Nobelprisen? Selnes skriver: «Dylan trenger selvsagt ikke Nobelprisen, han har priser og utmerkelser nok som det er. Men vi skal ikke se bort fra at Nobelprisen trenger Dylan».


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram