Dylan ved fronten

Stilfullt soundtrack med sterk, ny Dylan-låt.

Den amerikanske borgerkrigen lever sterkt i amerikansk mytologi. Arrene fra den bitre striden er fortsatt synlige i folkelig mentalitet både i sør og nord, og stadig dukker bøker, filmer og sanger opp med motiv fra de traumatiske begivenhetene som samlet USA.

Det kan være så tilfeldig det vil at borgerkrigseposet «Gods and Generals» dukker opp på kino mens USA står på randen av krig, riktignok langt unna slagmarkene fra midten av forrige århundre. Likevel risikerer man at vers som dette fort blir aktuelle:

A letter to mother/came today. Gunshot wound to the breast/

is what it did say./But he'll be better soon,/he's in a hospital bed.

But he'll never be better,

he's already dead.

Forfatteren av disse linjene er Bob Dylan. Amerikansk historie har alltid gjennomstrømmet hans tekster, og det passer uvanlig bra at hans over åtte minutter lange visjon av krigen, «Cross the Green Mountain», kommer akkurat nå. Den er en ballade, men også en majestetisk antikrigssang, som i likhet med albumet «Love and Theft» (2001) er produsert av Jack Frost alias Bob Dylan.

Sangen føyer seg inn i en musikalsk tradisjon der du blant annet finner Johnny Cashs ekspedisjoner i Americana-land, Johnny Hortons «Johnny Reb», The Bands «The Night They Drove Old Dixie Down», Warren Zevons «Frank and Jessie James», Dave Alvins «Andersonville» og henvisninger i Dylans egne sanger. Musikalsk kunne den nye, majestetisk oppbygde sangen vært et uttak fra albumet «Street Legal» (1978), bortsett fra at Dylan kanskje synger bedre i dag enn han gjorde den gangen, i et dypt, dynamisk toneleie, og med noen refleksjoner fra fronten man kunne ønske George Bush kunne meditert over:

The world is old,

the world is gray.

Lessons of life

can't be learned in a day.

I watch and I wait

and I listen while I stand

to the music that comes

from a far better land.

Er man raskt ute, fins en spesialutgave av denne plata med en DVD-plate med bilder fra filmen og en video, der Dylan figurerer som lege på slagmarken, med langt hår og høy hatt.

MAJESTETISK: Bob Dylans nye ballade er en antikrigssang, som i likhet med albumet «Love and Theft» (2001) er produsert av Jack Frost alias Bob Dylan.