Dylan ved fronten

Stilfullt soundtrack med sterk, ny Dylan-låt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske borgerkrigen lever sterkt i amerikansk mytologi. Arrene fra den bitre striden er fortsatt synlige i folkelig mentalitet både i sør og nord, og stadig dukker bøker, filmer og sanger opp med motiv fra de traumatiske begivenhetene som samlet USA.

Det kan være så tilfeldig det vil at borgerkrigseposet «Gods and Generals» dukker opp på kino mens USA står på randen av krig, riktignok langt unna slagmarkene fra midten av forrige århundre. Likevel risikerer man at vers som dette fort blir aktuelle:

A letter to mother/came today. Gunshot wound to the breast/

is what it did say./But he'll be better soon,/he's in a hospital bed.

But he'll never be better,

he's already dead.

Forfatteren av disse linjene er Bob Dylan. Amerikansk historie har alltid gjennomstrømmet hans tekster, og det passer uvanlig bra at hans over åtte minutter lange visjon av krigen, «Cross the Green Mountain», kommer akkurat nå. Den er en ballade, men også en majestetisk antikrigssang, som i likhet med albumet «Love and Theft» (2001) er produsert av Jack Frost alias Bob Dylan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer