Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dylans damer

Bob Dylan har minst seks barn og to ekteskap bak seg, det ene var hemmelig fram til i år. Han har hatt en rekke kjærester, og flere har vært viktige inspirasjonskilder og karrieregrep for mannen som fortsatt har draget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er Dylans beste øyeblikk? Si din mening!

Joan Baez er kanskje Bob Dylans mest kjente kjæreste. Eller var de egentlig kjærester?

Joan Baez gjør Bob til kjendis

Visesangeren var mer kjent enn Dylan da de møttes i 1961. De to begynte å synge sammen og ble kjærester i 1963. Det jevngamle paret forsøkte å utnytte hverandres popularitet på ulike tidspunkter av deres karrierer. Joan har fått æren av å gjøre Bob til stjerne, da hun sang med han på Newport Folk Festival i 1963.

Joan var ledende folk-sanger på begynnelsen av 60-tallet. Hun ga ut flere gode album, deltok på festivaler og protesaksjoner. Hun ville gjerne at Bob forsatte som protestsanger, men han gikk elektronisk og ville aldri være noen talsmann for motkulturen. Mens hun var forelsket i Dylan, virket han alltid mer lunken, og kanskje bare en liten kyniker på vei til noe stort.

Hun reiste med han til London da han hadde blitt mer populær enn henne, og håpet nok at han kunne gjøre henne en gjentjeneste på øya. Han var imidlertid ikke særlig interessert, og Baez skjønte at forholdet var over da hun møtte Sara Lowndes, som snart skulle bli fru Dylan. Bob hadde tatt en dobbel. Paret har hatt et vellykket profesjonelt samarbeid senere, og hun har blant annet skrevet sangen «Diamonds and Rust» om forholdet deres.

Sara Lowndes blir en Dylan

Sara Lowndes møtte Bob Dylan i 1964. Den forhenværende Playboy-modellen hadde allerede vært gift og hadde en datter. 22. november 1965 giftet de seg, og deres første sønn Jesse Byron var på vei. Senere fikk de 3 barn til, Anne, Samuel og Jacob. Familien bosatte seg i Woodstock og trivdes godt i småbyen femten mil fra New York.

Men i 1977 tok Sara ut skilsmisse og Bob mistet kona og foreldreretten. Dopproblemene medførte store ekteskapelige problemer, og det tok mange år før de to ble venner igjen. Hun har fått sangen «Sara», den finnes på plata «Desire».
- Han er fortapt uten henne, på randen av sammenbrudd, galskap, skriver Håvard Rem i sin biografi «Bob Dylan».

Carol Dennis - kordamen som fikk han

I april i år ble det avslørt at Bob har vært hemmelig gift med Carol Dennis. Fra 1986 til 1992 var de sammen, og grunnen til hemmelighetskremmeriet skal visstnok være hensynet til datteren Desiree Gabrielle Dennis-Dylan (15) som de har sammen.

Ekteskapet ble avslørt i biografien Dylan «Down the Highway: The Life of Bob Dylan» av Howard Sounes, og senere bekreftet av Dennis, som også sa - Bob har vært en fantastisk, aktiv far for Desiree. Hun slo tilbake mot ryktene om at han ikke ville vedstå seg sin datter, og at skilsmissen var årsaken til at han turnerte så mye på 90-tallet: han trengte penger.

Carol sang på «Slow Train Coming» og var Dylans kordame tidlig på 80-tallet.

Ny Carol i dag

Bobs nåværende kjæreste skal være en annen Carol, nemlig Carol Childs som tidligere har jobbet i plateselskapet til sønnen Jacob. De to møttes på sønnens bar mitzvah. Mye mer enn det sier ikke ryktene om damen som holder ut med mannen som tilsynelatende ikke er verdens mest trofaste.

Marianne Faithfull prøvde seg på 60-tallet

Sangerinnen som ofte nevnes i slike sammenhenger, som en eller annen kjendis' kjæreste, følte en «dyrisk tiltrekning» til Dylan da hun møtte han første gang. Om de to hadde et forhold er vel heller tvilsomt. Marianne møtte Dylan i England i 1965. Hun ble med på hans hotellrom på Savoy, og forsøkte å se pen ut. Han stirret bare på henne, og rev i stykker et dikt om henne rett foran øynene hennes fordi hun ikke klarte å gi noe respons på sangene hans. - Det verste var ikke at vi aldri lå sammen, men at jeg ikke fikk lest diktet, skal Faithfull ha sagt, i følge Øyvind Brunvolls norske Dylan-side.

Ungdomskjærester

Går vi tilbake til Bobs ungdomsår finner vi også kjærester på lang, lang rekke. I følge Bobdylan.nu var Echo Helstrom Dylans high school-kjæreste. Hun var blond og leste John Steinbeck, visstnok kalt Minnesotas Brigitte Bardot. I dag er hun skuespiller, og hadde dette bare vart litt lenger hadde vi kanskje hatt norsk-ættede Dylans å briske oss med i dag.

På Universitetet ble Bob forelsket i Bobby Beecher, dette var i 1960. Det var nok han som var mest ivrig, og Bobby var inspirasjonen til «Girl of the North Country», selv om Bob også har gitt Echo H. inntrykk av at sangen var om henne. Også Bobby er skuespiller i dag.

Suze Rotolo

I 1961 møtte Bob denne dama, som skulle vise seg å bli en stor inspirasjonskilde for Bob i starten av karrieren. De to flyttet til og med sammen i New York, og Suze dukker opp i flere sanger, som «Boots of Spanish Leather», «Don't Think Twice, It's Alright» og «Simple Twist of Fate». Sangen «Ballad in Plain D» handler om deres såre oppbrudd i 1964. Du kan se Suze på coveret til «Freewheelin' Bob Dylan».

Joan Baez etterfulgte Suze, og de to skal visstnok ha vært ganske sjalu på hverandre. På Newport introduserte Baez «Don't Think Twice..» med at den handlet om et kjærlighetsforhold som hadde vart for lenge, og Suze forlot konserten rasende. Hun kom fra en venstreradikal familie, og likte poeter bedre enn filmstjerner. De to skiltes som uvenner, og Suze ville ikke ha noe mer med Bob å gjøre. I ettertid skal hun likevel ha uttalt at hun er stolt over å ha inspirert mannen som skulle hatt Nobelprisen.

Langt liv, mange damer

Listen over Bobs damer kan ikke enkelt kompletteres. Det finnes flere av dem. Farida McFree var Dylans barnepike med «musical healing» som en av spesialitetene. Hun ble hans trøstepute etter bruddet med kona Sara. Dette likte eks-kona svært dårlig, og fikk han til å love å slutte å se henne mot at han skulle få ha kontakt med ungene.

En ny skuespiller, Mary Alice Arters førte Dylan inn i kristenperioden. Han skal visstnok ha kjøpt en svært dyr forlovelsesring til henne i 1980, men hun stakk av, derav sangen «The Groom's Still Waiting at the Altar».

Favorittkordamen til Dylan skal ha vært Clydie King. Henne møtte han etter at Mary Alice forlot han. I 1982 spilte de to inn en plate med duetter, den er enda ikke utgitt. De to fikk også et barn sammen, men forholdet ble brutt i 1985.

Vet du om flere damer Bob Dylan har hatt? Hjelp oss og kår historiens beste Dylan-øyeblikk i vårt debattforum anledning bursdagen.

En stor takk rettes til Øyvind Brunvoll, vil du lese mer om damene til Dylan kan du oppsøke hans nettsted BobDylan.nu.

<B>JOAN OG BOB 1:</B> Kjæresteparet som var mest et karrierepar, Joan Baez og Bob Dylan sang sammen på 60-tallet, ble uvenner...
<B>JOAN OG BOB 2:</B> Men kom overens igjen, dro på turne og laget film sammen. Her er de sammen på scenen i 1990.
<B>IKKE SÆRLIG TROFAST:</B> Bob hadde en flørt med rock-baben Marianne Faithfull i 1965.
<B>THE FREEWHEELIN' BOB DYLAN:</B> Ungdomskjæresten Suze Rotolo ble en ordendtlig kjæreste og en inspirasjonskilde for Bob Dylan. Her er de foreviget på plata fra 1963.
<B>JACOB DYLAN:</B> Sønn av Sara og Bob Dylan. Jacob (30) har i dag sitt eget band, The Wallflowers, og liker sammenligninger med sin far svært dårlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!