Dylans hemmeligheter

Dylan avslører i sin selvbiografi at han er en spøkefugl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Norge først med Dylanbok
 • Fra boka
 • Skriver om sitt eget liv
 • Dylans damer
  I dag kommer den første delen av Bob Dylans selvbiografi. I «Memorarer» forteller verdensstjerner for første gang med egne ord om sitt mangfoldige, musikalske liv.

  Egne tanker


  - Boka er veldig personlig, dette er fra Dylans egen tankeverden. Her er det masse nytt, og det er mer en bok om indre liv enn ytre hendelser, sier oversetter Hans Marius Stormoen til Dagbladet.no.

  I dag ble boka lansert for pressen på utestedet Gloria Flames og i morgen møter du oversetteren på nettmøte her på Dagbladet.no. Og da kan du spørre om hva Stormoen ble overrasket over å lese. Selv frykter han at Dylan-fantaster kan bli irriterte når boka kommer.

  - Jeg får vel pepper for en del. Det er så mange som er opptatt av Dylan, og de vil finlese. Utfordringen for meg var å ivareta det musikalske i språket. Det er en musiker som har skrevet dette.

  Dylans helter

  Stormoen forteller om en spennende bok der Bob Dylan skriver mye om hendelser som har formet han musikalsk.

  Gjendikterne om utgivelsen

  • En kulturhistorisk begivenhet, sier Håvard Rem.
  • Kulturindustri, sier Jan Erik Vold.
   Les hele saken i Klassekampen.

  - Alt fra klassisk musikk og frijazz. Jeg var overrasket over at Robert Johnson kommer fram som den største heltene av dem alle. I tillegg er selvfølgelig Woody Guthrie med, sier oversetteren.

  Egne tanker


  Oversetter er sikker på at folk kommer til å bli overrasket av boka som er del en av tre deler. Dylan startet på arbeidet i 2001, og her er både Joan Baez og motorsykkelulykken som noen har ment egentlig var stoffavvenning tatt med.

  Joan Baez var Dylans kjæreste på 70-tallet, og tidligere har biografer hevdet at Dylan brukte folkmusikeren til å erobre seg en egen plass på scenen. Da Dylan ble større enn Baez dumpet han henne. Stormoen vil ikke røpe for mye om dette:

  - Han skriver om henne, og han skriver fint om henne. Hun dukker nok opp i de senere bindene også. Og om motorsykkelulykka skriver han at den hindret ham fra å gjennomføre planene sine, sier Stormoen.

  Men mer enn dette er dette en bok om musikerens egne tanker. Og Dylan selv avslører at han er en helt annen enn den personen vi har blitt kjent med gjennom media.

  I et morsomt glimt i boka forteller han også hvordan han bare snakket tull med en PR-fyr i plateselskapet sitt.

  - Dylan har bevisst gitt et annet bilde av seg selv blant annet til pressen, for å beskytte seg selv, avslutter Stormoen.

OVERSETTEREN: Hans Marius Stormoen svarer på dine Dylan-spørsmål i nettmøte.
HEMMELIGHETSFULL:</B> For første gang forteller Dylan selv om hva han har tenkt og gjort. Boka «Memorarer» slippes i Norge og USA i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer