Dylans største øyeblikk

Hva er den beste låta til Bob Dylan? Hvor dikter han som best? Når imponerte Dylan mest på scenen? Dagbladet.no trenger din hjelp til å kåre de fineste Dylan-øyeblikkene gjennom hans legendariske karriere.

Jeg er sikkert ikke den eneste som husker fattern og Dylan-albumene. Vi som hadde musikkinteresserte foreldre er flasket opp med legenden, og etter Dylans 40 år i studio, på veien og scenen ligger det mange klassikere som skal innprentes i neste generasjon.

Møte med fenomenet Dylan

Det var tidlig 80-tall og jeg var en sju-åtte år gammel. Unga i nabolaget skulle holde basar til inntekt for Røde Kors. Full av nestekjærlighet gikk jeg hjem og rota litt rundt i stua etter salgbare ting som kunne ofres. Ut kom jeg med blant annet deler av fatterns Dylan-samling. Salget gikk strålende, Røde Kors fikk noen kroner ekstra og jeg gikk hjem.

Der ventet mitt første møte med fenomenet Bob Dylan-hengivenhet. Mitt første møte med hans bobhet og en av hans trofaste albumriddere, fattern. Det var vel og bra med Røde Kors og nestekjærlighet, men det fikk faen være måte på, sa han og sendte poden ut i nabolaget på jakt etter de tapte skatter. De andre fedrene hadde stor forståelse, og jeg fikk alt igjen, gratis. Røde Kors tapte ingenting.

Låtene

Etter hvert har jeg skjønt hvilken prøve jeg satte fattern på den gangen. Gjennom oppveksten har jeg hatt mange fine øyeblikk foran høyttalerne:

 • «Blowin' In The Wind». Poetisk protest som viser melodisans av det sjeldne. Jeg får lyst til å engasjere meg mot et eller annet.
 • «Like A Rolling Stone». Seks minutter musikk som beviser at rock 'n' roll ikke er tam sjøl om den er poetisk, litterær og kompleks.
 • «Just Like A Woman». Surrealistisk og oppfinnsom lyrikk samlet i en av balladene fra Dylans mest rocka album, «Blonde On Blonde».
 • «Lay Lady Lay». En av de beste countryrock-låtene, noensinne.
 • «Tangled Up In Blue». Lavmælt og klar Dylan, men hvor aggresjonen ligger å lurer. Låta er fra «Blood On The Tracks», som kanskje ikke det mest innflytelsesrike Dylan har gjort, men etter min mening det beste.

  Dagbladet.no trenger din hjelp her. Hvilke låter er dine favoritter? Hvilke gjør Dylan legendarisk? Si din mening i vårt debattforum og la leserdemokratiet bestemme når Dylan er best.

  Nobelprisen til Dylan


  - Bob Dylan er vår tids Shakespeare, mener Dylanoversetter Håvard Rem. - Da jeg hørte Bob Dylan synge «You Got A Lotta Nerve» tenkte jeg: Halleluja, pop-en har vokst opp. Nå kan du skrive om alt litteraturen skriver om, sa Joni Mitchell til Musician i 1985.

  Bør Dylan få Nobelprisen i litteratur?

  She lit a burner on the stove and offered me a pipe

  'I thought you'd never say hello,' she said

  'You look like the silent type.'

  Then she opened up a book of poems

  And handed it to me

  Written by an Italian poet

  From the thirteenth century.

  And every one of them words rang true

  And glowed like burnin' coal

  Pourin' off of every page

  Like it was written in my soul from me to you,

  Tangled up in blue.

  Fra «Tangled Up In Blue»

  Kanskje derfor? Hjelp oss å finne poeten Dylan. Hvilke passasjer kvalifiserer til Nobelprisen? Si din mening på Dagbladet.no.

  Konsertene


  - De spurte meg hvordan Bob Dylan påvirker meg. Det er som spørre hvordan jeg er påvirket av å bli født, sa Pete Townshend i The Who til Musician.

  Bob Dylan har vært så mye på turne de siste 40 åra at det er vanskelig å se hvordan han får tid til å gå i studio. Her i Oslo fikk festivalfolket oppleve Bob i storslag på Norwegian Wood for tre år siden. Da 57 år gammel, men allikevel i dansende storform, karakteristisk mumlende om Minnesota og Norge.

  - Mens han forvandler Frognerbad-dalen til et kapell for rock'n'roll, skrev Dagbladets Fredrik Wandrup og kastet terning seks.

  Hvor viktig er utøveren Bob Dylan? Hadde Grateful Deads Jerry Garcia rett da han sa at det er på tide at noen ser på artisten Dylan istedenfor poeten Dylan?

 • Si din mening på Dagbladet.no.
FOLK-BOB:</B> Dylan spiller folk for folket i New York, 1963.
<B>SÅ LYSET:</B> 12 000 forventningsfulle mennesker ventet på Bob Dylan 11. juli 1978 i Scandinavium, Göteborg. Dagbladets fotograf fanget opp lyset. Året etter så Bob Dylan selv lyset, da han ga ut plata «Slow Train Coming».
<B>NORWEGIAN WOOD:</B> Bob Dylan på scenen i Frognerbadet sommeren 1998.