<strong>STILLE:</strong> Bob Dylan har ikke kommentert prisen. Svenskene tviler nå stadig mer på seg nå om Bob Dylan vil komme til Stockholm for å motta prisen den 10. desember. FOTO: Reuters / NTB scanpix
STILLE: Bob Dylan har ikke kommentert prisen. Svenskene tviler nå stadig mer på seg nå om Bob Dylan vil komme til Stockholm for å motta prisen den 10. desember. FOTO: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Bob Dylan får Nobels litteraturpris

Dylans taushet skaper splid innad i Svenska Akademien

Sekretæren sendte ut pressemelding for å ta avstand fra Akademimedlems uttalelser. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Siden Svenska Akademien offentliggjorde at artisten Bob Dylan (75) blir tildelt årets Nobelpris i litteratur 13. oktober, har det vært stille fra hovedpersonen selv.

Svenska Akademien har gitt opp å få tak i Dylan, og 21. oktober ble oppføringen om at han hadde vunnet prisen fjernet fra Dylans hjemmeside. Ifølge Aftonbladet skal det ha skjedd på ordre fra Dylan selv.

Nå har Dylans taushet ført til splid innad i Svenska Akademien.

- Uhøflig og arrogant

I et tidligere intervju med SVT snakket Per Wästberg fra Svenska Akademien om at Dylan ennå ikke har gitt lyd fra seg.

- Vel, hva skal vi tro? Man kan si at det er uhøflig og arrogant. Han er den han er, sa Wästberg.

Dette fikk Svenska Akademiens sekretær Sara Danius til å sende ut en pressemelding lørdag, med beskjed om at uttalelsen må stå for Wästbergs egen regning, melder Österbottens Tidning.

- En av Akademiens medlemmer, Per Wästberg, har uttrykket sin skuffelse over at Bob Dylan ennå ikke har svart. Dette skal ses på som hans personlige mening og er ikke en offisiell uttalelse fra Svenska Akademien, skriver Danius.

Hun skriver også at Svenska Akademien aldri har hatt synspunkter på noen prisvinneres beslutning om hvordan han eller hun skal forholde seg til de seremoniene som hører med til utdelingen av prisen, og at de ikke kommer til å ha det denne gangen heller, uansett hva avgjørelsen blir.

<strong>IKKE EN OFFISIELL UTTALELSE:</strong> Sekretær Sara Danius skriver i en pressemelding at uttalelsen fra Wästberg ikke er en offisiell uttalelse fra Svenska Akademien. FOTO: Patrik C Österberg / Aftonbladet / NTB Scanpix
IKKE EN OFFISIELL UTTALELSE: Sekretær Sara Danius skriver i en pressemelding at uttalelsen fra Wästberg ikke er en offisiell uttalelse fra Svenska Akademien. FOTO: Patrik C Österberg / Aftonbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Tatt ut av sin sammenheng

Til Dagens Nyheter sier Wästberg at uttalelsen hans er tatt ut av sin sammenheng.

- Det er sikkert fem dager siden jeg fikk spørsmålet «Hvis Dylan ikke gir lyd fra seg på mange, mange uker, hvordan ville du vurdere oppførselen hans?» Da sa jeg at «Da må jeg nok si at det hadde vært uhøflig og arrogant». Adjektivene jeg nevnte er ikke noe å bekymre seg for, Dylan står både over og under alt dette, sier Wästberg.

Tidligere priser

Prisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen er blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

I fjor var det den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj som fikk prisen. «For hennes mangstemmige verk, et monument over lidelse og mot i vår tid», heter det i begrunnelsen.

Sist gang prisen ble tildelt en norsk forfatter, var da Sigrid Undset vant i 1928.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer