Dylans tiårskriser

Bob Dylan har vært alt fra genial til udugelig. Torsdag fylte han 60. Vi ser på oppturer og nedturer i hans liv og karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dylans posisjon som musikalsk inspirator står som en påle i musikkhistorien. Han har som låtskriver startet flere skoler, fra ærlig singer/songwriter til sjølbevisst og nesten hallusinerende forteller. Som vokalist beviste han at du ikke trenger en konvensjonell god stemme for å opptre. Som musiker definerte han folk-rocken og country-rocken.

The Beatles' introspektive låter fra midten av 60-tallet var inspirert av Dylan. Neil Young skylder ham mye. Tim Buckley likeså.

Den kjente amerikanske professoren og skribenten Camille Paglia mener til og med at du kan finne hiphop-ens artistiske opphav i en av Dylans låter.

- Når studentene hører «Subterranean Homesick Blues» for første gang, ler de i overraskelse når de gjenkjenner rappens rytmiske stemmebruk, sier Paglia til Rolling Stone.

Dylan sjøl hentet på 60-tallet inspirasjon fra afro-amerikanerne i New York.

- Jeg husker noen svarte karer som leste poesi i parken. Nå kaller de dem rappere. Den beste av dem var en kar kalt Big Brown. Han leste lange dikt opp til 15 minutter lange. Romantikk, politikk, alt du kan tenke deg tok han med. Jeg har alltid syntes det er den beste poesien jeg har hørt, fortalte Dylan til Bill Flanagan i boka «Written In My Soul.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer