Dylanske stemmer

Trofaste og troverdige tolkninger.

Mikael Wiehe & Ebba Forsberg 15 sanger fra suksess-turné. CD: På nettet er det mulig å finne oversikter over så mange som 20 000 Bob Dylan-coverlåter. Dylans verk er allemannseie på linje med de største innen klassisk musikk og jazz. Hans sanger er innspilt i instrumentalversjoner og vokalutgaver innen et vell av forskjellige sjangrer, fra gospel til country, fra viser til hardrock, fra jazz til lounge.

Dylan er med

For hvert nytt album med versjoner av Dylans låter knytter det seg spenning. Hva slags sound har vi i vente? Dylan selv har jo lagt føringer ved selv å spille inn sine sanger i vidt forskjellige, i blant ukjennelige versjoner.

Dobbeltalbumet «I’m Not There» er soundtracket til filmen som nettopp har hatt premiere i USA, til strålende kritikker. I alt 34 versjoner som spenner fra Richie Havens, en av de første som spilte inn Dylan-sanger på 1960-tallet, til Sonic Youth som har lagd en fuzzdrevet utgave av tittelsporet, en hittil uutgitt låt fra «The Basement Tapes» (1965). Også Dylans versjon av denne låta sammen med The Band fins på albumet.

Alt i alt er plata den rene Dylan-festivalen, som blåses i gang med «All Along the Watchtower», i en Hendrix-inspirert utgave ved Eddie Vedder og deretter går slag i slag med kjent og ukjent Dylan-materiale framført av så forskjellige artister som Cat Power, Antony & The Johnsons, Jeff Tweedy, Yo La Tengo, Sufjan Stevens, Jack Johnson og Ramblin’ Jack Elliott. Plassen tillater ikke å gå innpå hver enkelt låt på denne helhjertede plata som i kraft av artistutvalget har fått et visst kultpreg over seg.

Møte

Gleden er større enn irritasjonen ettersom plata skrider fram. Kanskje er trofastheten mot de opprinnelige versjonene mer overveiende enn eksperimenteringen. Møtet mellom veteraner og nyere artister fins også, når folk som Roger McGuinn og Willie Nelson backes av Calexico, i fine versjoner av henholdsvis «One More Cup Of Coffee» og «Señor». Etter å ha hørt denne plata er det bare å glede seg til filmen.

Svensk duo

Direkte fra den andre siden av kjølen kommer en liveinnspilling fra Nalen i Stockholm. Der har veteranen Mikael Wiehe og den litt yngre Ebba Forsberg tatt opp en av de Dylan-konsertene de har gledet svenskene med tidligere i år. De synger delvis hver sin sang, delvis duetter. Forsbergs lyriske tolkning står i effektiv kontrast til Wiehes kraftfulle skånsk, og hans oversettelser følger originalen.

Utvalget spenner fra kjærlighetslåter som «Jag ska va med dej i natt» («Tonight I’ll Be Staying Here With You») til politiske viser som «Ni som tjänar på krig» («Masters of War») – utført med et alvor og en respekt som utvilsomt vil behage Dylan-fans.