Dynamikk

Forbilledlig eksempel på dynamisk musisering.

Trommer og trommeslagere er blant musikkhistoriens mest fascinerende kapitler. Som selve urinstrumentet gir trommene den livgivende pulsen og de mangslungne rytmene, og ikke begrenset til musikk: trommenes rolle i den sjamanistiske tradisjonen, som kontakt til «det som er bortenfor», løper gjennom hele menneskehetens historie og ulike kulturer like fram til dagen i dag. Trommespill er alt fra mystikk til streit «timekeeping», med virkefelt fra å få guder i tale til å få soldater til å marsjere i takt til å hensette spillende og dansende mennesker i glad ekstase.

Da Paal Nilssen-Love tok med seg tre ulike trommesett inn i Sofienberg kirke i Oslo for å lage sin solo tromme-cd, hadde han således mye å forsyne seg av. Som en av tidas ypperste unge jazztrommeslagere, også i internasjonal målestokk, har han bokstavelig talt vært en slående kraft i utallige band og på like mange plater; her, på sin egen cd, skaper han et uttrykk der klangfargene og slaglydene trer fram som minst like viktige som rytmer og pulser. Med stor dramaturgisk bevissthet bygger han opp hvert av de 11 stykkene til selvstendige komposisjoner, spilt med teknisk mesterskap og en aldri slumrende årvåkenhet for dynamisk spennvidde. Ikke minst blir den forbilledlige bruken av pauser og stillhet en god oppskrift på hvordan musikalsk åndenød skal unngås, og stikk i stid med hva mange kanskje vil tro, finnes det knapt et kjedelig forløp i løpet av disse 46 minuttene med perkussiv utfoldelse.

Også sånn sett vil «Sticks & Stones» - hvilken perfekt tittel - være et lærestykke for alle som jobber med et uttrykk, det være seg musikalsk eller ei.