Dynamiske superhelter

Bak pseudonymet Madvillain finner vi undergrunnsheltene MF Doom og Madlib. Sammen har de laget et av årets mest etterlengtede og vindskeive hiphopalbum.

Les resten av anmeldelsene her

CD: Madvillain kan nesten beskrives som hiphopens maskerte svar på Crosby, Stills, Nash and Young. Ei supergruppe. For selv om det er første gang Madlib og MF Doom samarbeider, har de hver for seg cv-er like langstrakte som svenskegrensa.

Tegneserieunivers

Produsent/rapper Madlib tilhører det toneangivende plateselskapet Stones Throws harde kjerne. Rapper/produsent MF Doom var på nittitallet en del av rappgruppa KMD. Begge to har de siste åra gitt ut album under et utall alias.

Så sammen er de litt av en dynamisk duo. MF Dooms abstrakte rapp og Madlibs forkvaklede Batman-beats skaper et nervepirrende tegneserieunivers.

Som vanlig er MF Dooms tekster både fremmedgjørende og hverdagslige på en gang. Men det er når Madlib draperer dem i sin lounge lizard-inspirerte produksjon at magien oppstår for alvor. På flotte «All Caps» avbrytes for eksempel en harmonisk femtitallsidyll av en dramatisk blåserrekke. Dette er skiva som beviser at Fantomet bare er en selvhøytidelig dust. Fra nå av er det bare Madvillain som teller.

Fascinerende

I tillegg dukker også flere av deres respektive alias opp. Madlibs heliumshese Quasimoto tar seg en tur innom astmatiske «Americas Most Blunted». Også MF Dooms kjærlighetssyke superhelt Viktor Vaughn fra fjorårets briljante «Vaudeville Villain» viser seg fra sin beste side.

Egentlig burde «Madvillainy» ende som engelskpensum. En mer fascinerende innføring i amerikansk populærkultur er det nemlig vanskelig å oppdrive.

<B>ÅRETS BESTE?</B> Madvillain kan med albumet «Madvillainy» vise seg å være årets mest interessante hiphopband/album, mener Dagbladets anmelder.