Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dynamitt-Harry vil slaktes

- En ener blir det nok ikke, men jeg håper inderlig at filmen ikke får mer enn en toer på terningen. Olsenbanden skal få råtten kritikk, fastslår Harald Heide Steen rett før anmelderne slippes løs på den 14. og absolutt siste filmen med Egon og Dynamitt-Harry.

I dag er det stor presselansering av «Olsenbandens siste stikk», torsdag er det feiring av 30 år med banden og fredag slippes filmen løs på 51 kinoer over hele landet. Det er 15 år siden sist, og en ny generasjon er klar for Olsenbanden.

- Femåringer kommer bort til meg og kaller meg Dynamitt-Harry. Det er femte generasjon, det, sier Harald.

Lo ofte

Helt problemfritt var det ikke å gjennomføre opptakene. Carsten Byhring og Sverre Wilberg er borte, og Arve Opsahl trosset to amputerte tær. Rett etter innspillingen måtte de ta beinet under kneet.

- Det er Arve som har slitt mest. Han jobbet som et svin, selv om han hadde vondt som bare f... Det var tøft, men han fikk det til, sier Harald.

Han dropper festen, og reiser i stedet på vinterferie til varmere strøk. Filmen har han sett.

- Den var helt all right. Jeg lo veldig ofte, jeg, sier Harald. Men han tror ikke kritikerne vil le.

- Kritikk og Olsenbanden er noe tull. Hvis jeg skulle anmeldt, ville jeg snudd meg og hørt på reaksjonene i salen i stedet. Filmene har jo fått sånn medfart at det ikke er sant. Den gang var det så mye føleri i norsk film, og man skulle ikke ha noe av at det bare var moro. Olsenbanden var like ukulturelt som «Karl & Co», hvis ikke verre.

Tok skjegget

Kritikerne er ikke glade i «Wesensteen», heller, men det går ikke inn på ham.

- Jeg driter i kritikerne. De kan skrive hva de vil, de får uansett ikke vekk et program som har 800000 seere hver uke, sier Harald. Etter 31 år ble han presset av Wesenlund til å ta skjegget. Det førte ironisk nok til at han måtte ha løsskjegg under innspillingen av «Olsenbandens siste stikk».

- Det var tre grusomme måneder. Tenk deg når du våkner om morran og ser det gnomete trynet i speilet. Det var aldeles forferdelig. Jeg gjør det aldri igjen, sier Harald Heide Steen - og tenker seg om:

- Med mindre jeg får en millionrolle...

HAR TERNINGEN KLAR: Fredag har Harald Heide Steen premiere på sin 26. film siden debuten som 12-åring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media