Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dyneløft i Oslo tingrett

Det ble faktisk sex, løgner og videotape da Rodney og Anette fra «Big Brother» møtte Se og Hør i retten i går.

De ble rikskjendiser av å være seg selv gjennom 100 dager i Big Brother-bunkeren på Fornebu. Men tre og et halvt år etter at de ble mottatt av en jublende fjortismasse, var det i går regnskapets time for Rodney Omdal Karlsen og Anette Young. Det var tid for reality på virkelig. De har stevnet ukebladet Se og Hør for brudd på privatlivets fred. Bakgrunnen er flere oppslag i bladet i 2003 om at forholdet hadde tatt slutt - angivelig før dette var et faktum. Og flere andre saker som eksparet mener har vært belastende.

De saksøkte er foruten bladet selv, også sjefredaktør Odd Johan Nelvik og to av journalistene i Se og Hør. Det økonomiske kravet fra Karlsen og Young er foreløpig ikke definert i antall kroner. På vegne av sin prosessfullmektig, Kyrre Eggen, framsatte de et beløp likelydende med det Se og Hør har tjent på dem, i de negative omtalene av eksparet.

Videosnacks

Sakens kjerne er i grunnen like enkel som den er komplisert:

Når kan en kjendis få lov til å si at han eller hun ikke lenger er kjendis? Og hvor går grensen for vedkommendes privatsfære?

Rettssaken mellom de to partene er en prinsipiell test på Se og Hørs gamle mantra: «Har vi skrevet om bryllupet - har vi også rett til å skrive om skilsmissen.»

Men tross sakens delikate natur, ville det vært galt å si at sal 127 i Oslo tinghus var på kokepunktet i går. Men historisk ble det. For første gang ble høydepunkter fra TVNorges «Big Brother» avspilt i norsk rett. Det var Se og Hør som insisterte på dette. For å minne retten om begivenhetene på Fornebu, som sjefredaktør Odd J. Nelvik sa. Det ble 15 minutters gjensyn på storskjerm med to sexscener, fire krangler, fem fylleslag og rundt åtte innslag av kategorien ymse.

Tidligere venn

Rodney Omdal Karlsen forklarte i retten i går at han lenge hadde hatt et godt forhold til Se og Hør, etter at serien ble avsluttet i juni 2001.

Han mener forholdet til ukebladet begynte å gå bratt nedover etter at ukebladet i 2003 begynte å ringe ham for å konfrontere om rykter om brudd mellom ham og Anette Young.

-  Fram til da hadde mitt forhold til Jan Petter Dahl (journalisten som dekket saken for Se og Hør, red.anm.), vært veldig bra. Han var blitt en venn. Nei, ikke venn kanskje. Men kamerat i hvert fall. I hvert fall en jeg hadde tillit til. Men så begynte han å bli svært pågående. Ringte til alle døgnets tider. «Stemmer det at det er slutt med dere?»

-  Fly forbanna

I retten var det høytlesning av en rekke Se og Hør-artikler. Spesielt vektlagt ble tre som ble publisert i fjor sommer som antydet utroskap og mulig brudd.

Karlsen innrømte at paret i sin tid hadde stilt frivillig opp på Se og Hør-artikler. Men at han var i sin fulle rett til å si at nok er nok.

-  Dette er mitt privatliv. Jeg sa fra i mediene vinteren 2002/03 at jeg nå ønsket fred for offentligheten. Og de fleste respekterte dette. Men det var da vendepunktet med Se og Hør kom. Det ble mer og mer ubehagelig. De ringte til alle døgnets tider. Det var ikke så koselige samtaler lenger.

-  Flyttet grenser

Se og Hørs prosessfullmektig Hege B. Ersdal mente på sin side at eksparet selv la opp til historiene.

-  De har i ekstrem grad søkt offentligheten som et par. Gjennom «Big Brother» kunne vi se hvordan de to traff hverandre og hvordan de etter hvert gjorde alt hva mennesker gjør innenfor husets fire vegger. Etter at serien tok slutt, fikk media være med hjem, på hytta og på ferie. De har skapt en offentlighet rundt sitt privatliv og vært med på å flytte grenser med henhold til hvilken beskyttelse de har krav på som privatmennesker.

På vegne av Se og Hør gikk hun god for den første artikkelen som omtalte et brudd mellom Karlsen og Young sommeren 2003.

Ersdal mente det var OK å bedrive en slik journalistikk, fordi hun mener det har en direkte sammenheng med de deler av et privatliv som paret eksponerte i «Big Brother»-huset.

-  Det går ikke an i en slik sammenheng å bare skru av bryteren, og bestemme seg for at medias interesse opphører, sa Ersdal.

Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett.

IKKE BLIDT: Rodney Omdal Karlsen nektet å ta Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik i hånda før forhandlingene i Oslo tingrett i går.
LEI: Anette Young og Rodney Omdal Karlsen ønsket ikke å uttale seg til pressen. Men i Karlsens forklaring gikk det klart fram at de to er lei av medieoppmerksomhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media