DEBATT

Debatt: Forhold på jobben

Dyneløfting er en stusselig øvelse

Det er ikke ok å ha et seksuelt forhold til en «jobbkontakt» om det holdes hemmelig og setter deg i en etisk tvilsom situasjon.

TILLIT PÅ JOBBEN: I går ble det kjent at VG-kommentator, Frithjof Jacobsen, går av på grunn av en nær relasjon til Ap-politiker Jette Christensen. - Det verste du kan gjøre, er å gå bak ryggen på folk generelt, og sjefene dine spesielt, lenger enn en meget kort periode, skriver artikkelforfatter. Foto: NTB Scanpix
TILLIT PÅ JOBBEN: I går ble det kjent at VG-kommentator, Frithjof Jacobsen, går av på grunn av en nær relasjon til Ap-politiker Jette Christensen. - Det verste du kan gjøre, er å gå bak ryggen på folk generelt, og sjefene dine spesielt, lenger enn en meget kort periode, skriver artikkelforfatter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Men folk har forelsket seg og startet forhold på jobb før, og det vil skje igjen. Hva skal man så gjøre, når det oppstår søt musikk på jobben?

Journalister og deres behov for tillit er i en særstilling. Men når forhold oppstår på jobben, bør også andre holde tunga rett i munnen – eller helst i rett munn. Det ER lov å finne kjærligheten på jobb, men hvordan du går fram når det skjer, er ikke uten betydning.

Hilde Charlotte Solheim
Hilde Charlotte Solheim Vis mer

Som profesjonell styreleder har jeg noen klare forventninger om etisk og bevisst tilnærming til dette i organisasjonene jeg jobber med. Det verste du kan gjøre, er å gå bak ryggen på folk generelt, og sjefene dine spesielt, lenger enn en meget kort periode, mens du «områr deg» og venner deg til en ny situasjon.

Det er de involvertes samvittighet som bestemmer hvor lenge man kan ha har et gryende forhold gående, før man orienterer relevante ledere og kolleger. Men i en periode med hemmelighold skal du trå meget forsiktig. Du må også vurdere din konkrete situasjon nøye.

Har du en særlig utsatt stilling, eller er forholdet på grunn av jobbene dere har spesielt egnet til å svekke tilliten til din integritet, har du etter min mening kort tid på deg.

I mitt private tilfelle, var den etiske interessekonflikten fjernere enn i det aktuelle forholdet mellom en VG-kommentator og en stortingsrepresentant. Det var likefullt på en del områder et konkurranseforhold mellom Hovedorganisasjonen Virke, hvor jeg jobbet, og deler av NHO.

Derfor var det snakk om noen få uker, da min nåværende mann, som er sjef i Norsk Industri, NHOs største landsforening, og jeg orienterte våre nærmeste ledere og kolleger om at vi var blitt sammen. Det føles veldig tidlig når du ikke engang selv vet hvor robust forholdet er.

For mange, inkludert oss, er situasjonen ekstra sensitiv, fordi forholdet innebærer at én eller begge forlater en partner eller bryter ut av et ekteskap. Men dette er ikke noen gyldig unnskyldning for mer hemmelighold på jobb.

Dette skjedde i min situasjon etter et knapt tiår som kolleger og bekjente. Ironien er denne: Nære venner som ikke deler seng slipper mye billigere. I min tid i norsk media og offentlighet har jeg kjent journalister med nære vennskapsrelasjoner til sentrale politikere. Da jeg var ung Dagsavisen-journalist og fylte to dobbeltsider ukentlig med utdanningsstoff, var det en gammel politisk venn av utdanningsministeren som satt på nabopulten til min som fikk alle «godsakene» fra statsråden, selv om jeg var den som konstant dekket «alt» av stoff fra feltet.

Grensen mellom å kunne skryte av en «hot» kildeliste og være en nyttig kanal for nære politiske og personlige venner er et velkjent tema. Likevel var dette til dels lite diskutert i et par av sakene jeg var borti tilbake på starten av 2000-tallet, «gode kilder» var da som nå ansett som viktig.

Nære personlige relasjoner mellom journalister og politikere har i min tid i bransjen fra 90- og ut på 2000-tallet fått passere – såfremt den redaksjonelle ledelsen er orientert – selv om man faktisk ferierer og fester sammen, så lenge man ikke er kjærester. Det store skillet er dermed hemmelighold og kjærlighetsforhold.

Parallelt hadde min mann og jeg jevnlig kontakt som kolleger i flere år før vi innledet noen som helst mer «privat» relasjon. Jeg er ikke så sikker på om det at vi begynte å dele seng gjorde en så stor forskjell som vi nødvendigvis skal ha det til i dagens samfunn.

Politikere og journalister har i lang tid hatt nære forhold, vennskapelige, nytteorienterte så vel som seksuelle, antakeligvis. Når forholdet redefineres og hører til den intime privatsfæren kommer nå flomlyset på: Har man gått bak ryggen på folk, vil man måtte regne med å bli ettergått.

Dette er i hovedsak en positiv utvikling. Norge er et land med mye inhabilitet. Norsk samfunnsliv skjemmes av mye «kjennskap og vennskap» og mange uprofesjonelle holdninger om at man kan «fikse ting på bakrommet».

Mange store arbeidsplasser har som policy at én part må slutte i jobben, hvis to ansatte innleder et forhold. Andre aksepterer kjærlighetsforhold på jobb og ser ikke problemet. Fra et ledelsesperspektiv har åpenhet og tillit størst betydning. Skjulte personlige relasjoner og løgn skaper utrygghet og svekker tillit.

Samtidig er det vanskelig å si eksakt når en nær profesjonell relasjon skifter fra profesjonell, men vennskapelig, til «for» privat. Du har ikke så lyst til å varsle sjefen etter en «one night stand», for å si det sånn. Men som profesjonell, er det faktisk en del one night stands du bør avholde deg fra. Det høres kleint ut, men slik er det faktisk.

Som kollega, leder og styreleder og også som venninne, har jeg mange ganger møtt på ugreie historier om seksuelle forhold på jobb. Det stresser folk og organisasjoner og fører med seg mange problemer. Seksualdriften er sterk, men dyrekjøpt erfaring tilsier at man bør tenke seg meget nøye om før man har en fling på kopirommet på jobben, har en hyrdestund med en konkurrent til egen salgsorganisasjon eller blir riktig gode venner med noen fra administrasjonen, om man sitter i et styre.

Slik pekefingersnakk er kanskje tantete, men det er smått absurd at folk som blir åpne kjærester med en jobbkontakt skal på grillen, mens de som puler i smug slipper unna.

Da jeg ble sammen med min mann, var det ikke noen direkte konkurranse mellom mitt ansvarsområde i Hovedorganisasjonen Virke (Reiseliv og Kultur) og hans organisasjon Norsk Industri. I sum ble likevel tilværelsen innenfor to hovedorganisasjoner med en viss konkurranseflate for slitsom. Det er slitsomt at ditt privatliv blir et for stort tema. Derfor sa jeg opp jobben min etter et knapt år, uten noen dramatikk.

I etterkant er læringen at det var godt å ha orientert våre nærmeste ledere og kolleger før de lærte om forholdet vårt fra ryktebørsen.

Dyneløfting er en stusselig øvelse. Det er ikke offentlighetens business om Fridthjof Jacobsen bryter et samliv for en Ap-politiker. Men det har en betydning for tilliten om forholdet til en sentral politiker har vart i måneder, til og med år, eller om det er nytt av året.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer