Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dyp uenighet om «rå» og «sjokkerende» norsk film i Toronto

- Filmen kan nok være litt rå for amerikanere, sier «Uskyld»-regissøren.

Natt til lørdag ble de norske filmene «Uskyld», med blant annet Maria Bonnevie og Kristoffer Joner i hovedrollene, og «Kon-Tiki» vist for et internasjonalt publikum for første gang under filmfestivalen i kanadiske Toronto.

Der amerikansk presse stort sett forholdt seg negativ over hele linja til «Kon-Tiki», var de mye mer uenige når det gjaldt regissør Sara Johnsens «Uskyld».

The Hollywood Reporter skriver blant annet at «Sara Johnsen bør dukke opp på alle filmelskeres radar» og at filmen er en «voldsomt imponerende fortelling om søskenrivalisering» i en panegyrisk anmeldelse. Twitchfilm er uenig og mener den norske regissøren «mister styringa og ikke klarer å skape et følelsesmessig bånd mellom karakterene og seerne».

- Høy på anmeldelsen Johnsen selv er strålende fornøyd med premieren og vet selvsagt hvilken anmeldelse hun liker best.

- Jeg er fortsatt så høy på den Hollywood Reporter-anmeldelsen. Jeg føler at han virkelig skjønte filmen og det jeg ville med den. Resten driter jeg egentlig i. Det er en spesiell film og jeg visste at det kom til å bli sånn. Enten så er du med på greia og liker den, eller så har du problemer med å komme inn på den og da kan den være litt komplisert, sier «Uskyld»-regissøren på telefon til Dagbladet.

Filmen handler om karakteren Janne som blir funnet medtatt i skogen sammen med to døde menn. Seeren blir så tatt med tilbake i tid for å forklare det som skjedde i åpningsscenen. De amerikanske anmelderne har trukket fram at «Uskyld» er en «rå» og «sjokkerende» film som involverer voldtekt, en svært grafisk fødsel og dyremishandling.

- Filmen kan nok være litt rå for amerikanere, det er helt klart noen detaljer i filmen som kan være ubehagelig, sier Johnsen, som klargjør at det er en ekte fødsel som har blitt festet til film.

Lite humor Etter premieren ble regissøren, skuespiller Kristoffer Joner og fotograf John Andreas Andersen sittende igjen i salen for å svare på spørsmål fra publikum.

POLARISERENDE FILM: Sara Johnsens «Uskyld» fikk alt fra panegyriske anmeldelser til slakt av amerikansk presse på filmfestivalen i Toronto. Her er skuespillerne Kristoffer Joner og Maria Bonnevie. Foto: Erik Aavatsmark
POLARISERENDE FILM: Sara Johnsens «Uskyld» fikk alt fra panegyriske anmeldelser til slakt av amerikansk presse på filmfestivalen i Toronto. Her er skuespillerne Kristoffer Joner og Maria Bonnevie. Foto: Erik Aavatsmark Vis mer

- Jeg var på forhånd litt redd for at de skulle begynne å spørre om slike «animal rights»-ting. Det gjorde de ikke. Under filmen merka jeg at det gikk noen gisp gjennom salen et par ganger, men de lo heldigvis på to ulike steder også. Det er deilig å merke at publikum følger med, forteller Johnsen.

«Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge er også strålende fornøyd med sin films premiere i den kanadiske filmbyen.

- Det var heilt enormt. Jeg har faktisk aldri opplevd maken i mitt liv. Filmen ble vist i en diger kinosal med nesten 1000 publikummere, og da filmen var ferdig resite de seg opp og trampeklappam, forteller han.

PÅ TUR: Her er representanter fra de norske filmene som blir vist i Toronto samlet. Sara Johnsen i midten med blå jakke og solbriller. Foto: Jakob Berg
PÅ TUR: Her er representanter fra de norske filmene som blir vist i Toronto samlet. Sara Johnsen i midten med blå jakke og solbriller. Foto: Jakob Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media