Anmeldelse: V.S. Tideman, Jeg, rommet

Dypt foruroligende

«Jeg, rommet» er en foruroligende fortelling om et forstyrret sinn, som vekker assosiasjoner til 22.juli-terroristen.

JEG ER ALT SOM ER: I «Jeg, rommet» skapes en skummel stemning av fortellerens skjøre forhold til virkeligheten. Han er fullstendig oppslukt av egne følelser og tanker. Foto: OKTOBER / IRIS SCHOBER
JEG ER ALT SOM ER: I «Jeg, rommet» skapes en skummel stemning av fortellerens skjøre forhold til virkeligheten. Han er fullstendig oppslukt av egne følelser og tanker. Foto: OKTOBER / IRIS SCHOBER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er mørk materie V.S. Tideman utforsker i «Jeg, rommet». Romanens forteller er trettiåtte år og bor hjemme hos mor. Det er ti-tolv år siden han avbrøt studiene og flyttet tilbake til gutterommet. I begynnelsen hjalp han moren, ble med på ærender. Nå forlater fortelleren knapt rommet. Han blir urolig av det. Så han bruker en tomflaske, for å redusere antallet toalettbesøk. Det lover ikke godt.

Trang virkelighet

«Jeg, rommet» er Tidemans femte roman siden debuten i 2009. Usunn tilknytning, frykt og ensomhet er tema i boka som, slik vi forventer, bygger opp mot et omslag. Og det blir stygt. Da moren dør, svartner det helt for vår mann. Ankerfestet i livet forsvinner. Likevel er ikke romanen utelukkende fæl å lese, den tekstuelle flyten er for sterk til det. Bare dypt foruroligende.

Som tittelen «Jeg, rommet» antyder, er de to størrelsene nærmest én. Ettersom fortelleren innskrenker sitt bevegelsesrom - han sitter på rommet, ser ut av vinduet, lytter til morens lyder, men svarer knapt på hennes henvendelser - blir også opplevelsesrommet og virkelighetsforståelsen hans innsnevret. Heri ligger det skumle ved fortellingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer