Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dyr dirigent

Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) er i ferd med å sikre seg et av musikkbransjens mest spennende navn som ny sjefdirigent. Hun heter Simone Young og vil koste orkestret 100000 kroner i uka.

Torsdag dirigerer australske Young BFO i Mahlers 6. symfoni. Etter det Dagbladet kjenner til, ligger nå en treårskontrakt klar mellom orkestret og Young. Dirigenten blir i Bergen 10 uker i året, som er vanlig periode i musikkbransjen.

For dette betaler BFO 100000 kroner i uka, i tillegg til 200000- 300000 i «starthonorar». Det betyr en årlig lønnsutgift på over én million kroner. Mye penger for et orkester som i fjor hadde et driftsunderskudd på 325000 kroner.

Orkesterdirektør Lorentz Reitan vil verken bekrefte eller avkrefte avtalen.

- Til dette har jeg ingen kommentar. Alt jeg vil si, er at vi er i sluttforhandlinger med en dirigent.

- 100000 kroner i uka - har et orkester med underskudd råd til det?
- Rent generelt vil jeg si at man må ta seg råd for å få en sjefdirigent av god kvalitet. Og markedsprisen for en god dirigent ligger på et høyt nivå.

Med Simone Young på plass i Bergen vil orkestret ha sikret seg et toppnavn med lyse framtidsutsikter. Fra 2001 overtar hun som kunstnerisk leder ved Sydney-operaen. Men allerede nå er hun fast gjest både ved Wien-operaen, Covent Garden i London og Metropolitan i New York.

<B>TIL BERGEN:</B> Simone Yopung er en av verdens mest spennende dirigenter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media