LEDER

Dyremishandling

Dyr er ikke et stykke eiendom eierne kan behandle som de vil

Dagbladet mener: Obligatorisk id-merking vil sette en ny standard for hvordan samfunnet reagerer på mishandling av dyr.

KATTEPINE: En katt, som til enhver tid venter på omplassering, på FOD-gården (Foreningen for omplassering av dyr) i Oslo.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KATTEPINE: En katt, som til enhver tid venter på omplassering, på FOD-gården (Foreningen for omplassering av dyr) i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Årets høysesong for dyremishandling er på hell. Nok en gang kan Dyrebeskyttelsen og andre frivillige organisasjoner melde om et rekordstort antall bortkomne kjæledyr i løpet av sommerferien. Enkelte dyr har stukket av eller gått seg vill, andre har blitt sluppet løs og forlatt med overlegg. Hvert år dukker det også opp historier om dyr som er funnet etterlatt i bur og pappesker, tilsynelatende fordi eierne verken kunne ta dem med på ferie, eller ville betale for dyrepass. Dumping av husdyr, særlig katter, er et økende problem, som må kalles for hva det er, ren og skjær dyremishandling.

Dyrevelferdsloven rammer i teorien all mishandling av dyr, men loven er vanskelig å håndheve så lenge dyrene ikke er registrert og id-merket. I praksis har ikke familiedyr som ikke er id-merket noe vern. Forslag om å kreve obligatorisk id-merking har vært oppe i Stortinget tidligere uten at regjeringen har fulgt det opp. Miljøpartiet de grønne vil ta opp spørsmålet igjen i høst, men vinner neppe fram, tross at regjeringspartiet Frp har vært spesielt engasjert i dyrevern. Unnskyldningen er at et slikt påbud er umulig å følge opp. Dessuten er norske huskatter på bygda vant til å klare seg selv og må få leve så korte og kummerlige liv de vil. Tradisjonelle holdninger til dyrehold spiller inn.

Id-merking vil ikke automatisk føre til at folk slutter å dumpe dyrene sine i grøftekanter og på parkeringen på flyplassen. Men det vil sette en norm for hvilket ansvar det er å ha omsorg for et dyr. Respekten for dyrs autonomi, som Dyrevelferdsloven omtaler, handler om mer enn banal kjærlighet til dyr. Det handler om moral og etikk. Loven slår fast at dyr har en egenverdi. Dyr er ikke et stykke eiendom eierne kan behandle som de vil, eller et leketøy til glede for barna. Foreldre som i et svakt øyeblikk tar til seg en gratis kattunge fra finn.no, må forberede seg på at katta lever i 20 år.

Respekten for dyrs egenart er ikke en moderne idé, men det er en idé som endelig synes å få gjennomslag ikke bare i lovverket, men i håndhevingen av det. Obligatorisk id-merking av hunder og katter ville sette en ny standard for hvordan samfunnet reagerer på mishandling av dyr og på hvordan vi behandler tamme dyr som er prisgitt vår omsorg. Når folk dumper dyr vel vitende om at det betyr enorm lidelse og tidlig død, er det grunn til å sanksjonere. Det er også grunn til å si klart i fra at det ikke er greit.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer