Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dyr skades og dør i store Hollywood-filmer

Likevel merkes filmene med teksten «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen».

SKADET: The Hollywood Reporter har fått tilgang på dokumenter som viser at flere dyr i store Hollywood-filmer ble skadet under innspilling, og likevel fikk tillatelse til å merke rulleteksten med «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen». Foto: Scanpix / Filmweb
SKADET: The Hollywood Reporter har fått tilgang på dokumenter som viser at flere dyr i store Hollywood-filmer ble skadet under innspilling, og likevel fikk tillatelse til å merke rulleteksten med «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen». Foto: Scanpix / Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I store deler av filmene som produseres er det ikke bare mennesker som figurerer på skjermen, men også dyr. I filmer der dyr har spilt en relativt stor rolle er ofte rulleteksten merket med teksten «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen».

I USA er det selskapet The American Humane Association (AHA) som har ansvaret for å kontrollere dyrenes velferd på settet, samt bestemme hvilke filmer som får lov til å merke rulleteksten med denne teksten.

Tiger druknet nesten Nylig avdekket det amerikanske bladet The Hollywood Reporter i en omfattende artikkel at selskapet har gjort flere feil i sitt arbeid, og det er avslørt at flere filmer der dyr har blitt skadet eller dødd, likevel har fått tillatelse fra AHA til å skrive «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen».

The American Humane Association har i mange år arbeidet for å gjøre Hollywood tryggere for dyr, men bladet hevder med sine avsløringer at selskapet ikke alltid gjør den jobben de skal. Også ansatte i selskapet forteller til The Hollywood Reporter at de har begynt å miste tilliten til AHAs arbeid.

Bladet har fått tilgang på flere konfidensielle e-poster og dokumenter tilhørende selskapet, og i en e-post som skal være skrevet av en representant for AHA fortelles det om hvordan tigeren King i filmen «Historien om Pi» nesten druknet under innspilling:

«Forrige uke tok vi nesten livet av King. I en scene holdt han på å drukne. Dette har resultert i at vi ikke lenger lar tigerne svømme.», står det i e-posten, og avsender presiserer samtidig at ingen andre må få se e-postens innhold.

Filmen fikk likevel lov til å bruke teksten «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen».

Sjefen for The American Humane Association, den tidligere veterinæren Kwane Stewart, forsvarer avgjørelsen. Han mener representanten som skrev e-posten overreagerte og sier til bladet at selv om det var nære på ble ikke King fysisk skadet.

Mange skader og dødsfall Dokumenter The Hollywood Reporter har fått tilgang på viser at nestenulykken med King ikke er den eneste.

Etter innspillingen av «Hobbiten» ble det kjent at hele 27 dyr, inkludert sauer, hester og geiter døde under innspillingen grunnet vanskjøtsel. Ifølge bladet skal AHA ha nektet å ta tak i saken fordi dyrene døde mens det var en pause i innspillingen.

Etter at saken fikk mye oppmerksomhet valgte AHA å endre teksten fra «ingen dyr ble skadet...» til «vi overvåket alle signifikante actionfilmscener der dyr var involvert. Ingen dyr ble skadet under disse scenene».

The Hollywood Reporter har også funnet ut at et stripeekorn ble trampet ihjel under innspillingen av komedien «Failure to Lauch». I AHAs dokumenter er det skrevet at dette ble gjort med overlegg, mens selskapets sjef, Stewart, hevder overfor bladet at dette var et uhell.

HOLDT PÅ Å DRUKNE: Tigeren King som medvirket i suksessfilmen «Historien om Pi» holdt på å drukne under innspillingen. Foto: Scanpix
HOLDT PÅ Å DRUKNE: Tigeren King som medvirket i suksessfilmen «Historien om Pi» holdt på å drukne under innspillingen. Foto: Scanpix Vis mer

Under innspillingen av den første «Pirates of the Carribean»-filmen døde fisk og andre sjødyr etter eksplosjoner knyttet til filmen. I «Legenden om Narnia: Prins Caspian» ble en rekke hester tatt ut av innspillinga fordi de ble skadet, og i «Eight Below» skal en hund ha blitt slått gjentatte ganger.

Alle filmene fikk tillatelse fra AHA til å merke filmen med «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen». De nevnte episodene er bare et lite utvalg av de ulykkene bladet har avdekket.

Må ta hensyn til alle AHAs sjef, Kwane Stewart forteller til The Hollywood Reporter at selskapet må ta hensyn til både dyrenes velferd og produsentenes ønsker:

- Først og fremst ønsker vi at dyrene skal være trygge, men vi må også huske at det er viktig for produsentene og regissørene å få frem den visjonen de har for filmen. Se for eksempel på den utfordringen det kan være å jobbe med hester. De er store og raske dyr, og hvis man vil unngå ulykker med dem bør de kun holdes i en stall.

I spesielle tilfeller, slik som med innspillingen av «Hobbiten» bestemmer AHA at filmen kun kan merkes med «vi overvåket alle signifikante actionfilmscener der dyr var involvert. Ingen dyr ble skadet under disse scenene».

Ifølge The American Humane Associations regelverk kan filmer merkes med «Ingen dyr ble skadet i denne produksjonen» dersom eventuelle skader eller dødsfall ikke ble gjort med overlegg eller om ulykken skjedde da innspillingen hadde pause.


FLERE SKADET: Ifølge dokumenter bladet The Hollywood Reporter har fått tilgang på ble en rekke hester skadet under innspillingen av filmen «Legenden om narnia: Prins Caspian». Foto: Filmweb / Phil Bray
FLERE SKADET: Ifølge dokumenter bladet The Hollywood Reporter har fått tilgang på ble en rekke hester skadet under innspillingen av filmen «Legenden om narnia: Prins Caspian». Foto: Filmweb / Phil Bray Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!