Dyre bøker - lavt salg

Bokelskerne kjøper ikke bøker med hard perm: De er for dyre.

Priseksplosjon på bøker de siste 15 årene fører til at boklesere kjøper færre bøker. Det forteller Gerd Johnsen, ansvarlig for norsk og oversatt litteratur hos Norli bokhandel i Oslo. I går la Telemarksforskning fram en rapport som viser at prisen på bøker har økt nesten 60 prosent mer enn prisen på mat, klær, biler og andre tjenester.

- Mange av våre kunder velger å vente til boka kommer i billigutgave. Når en roman nærmer seg 350 kroner, er smertegrensa nådd for forbrukeren, siler Gerd Johnsen. Gjennomsnittsprisen på en ny norsk roman ligger på rundt 300 kroner.

Skyver grensa

- Det siste året virker det som om forlaget har gitt slipp på 298-kroners-grensa. Aschehoug har blant annet begynnt å operere med runde priser, forteller Johnsen til Dagbladet.no.

Tall fra forleggerforeningen viser at gjennomsnittprisen for en roman i 2000 lå på 245 kroner. Tallene for 2001 er ennå ikke klare. Telemarksforskning har gjennomført et forskningsprosjektet som viser hvor mye bokprisene har gått til værs:

Mens konsumprisindeksen på varer og tjenester har økt med 70 prosent fra 1985 til 2000, har bøker økt med utrolige 125 prosent.

Gerd Johnsen har forståelse for at det er dyrt å produsere bøker, men tror nordmenn flest ville lest flere nye norske bøker om de var rimeligere i bokhandelen. Hun får støtte fra forskningsrapporten «Strukturendringer i bokbransjen» som viser at bokkjøperne ville kjøpt flere bøker om de var billigere.