Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dyre smell

Finsk-amerikanske Renny Harlins nyeste actioneventyr er en serie omhyggelig konstruerte - og sikkert kostbare - stunts. Effektivt og primitivt, som i Harlins «Cliffhanger» og «Die Hard 2».

Dessuten betydelig mer primitivt nå enn i de to forrige. Gimmicken er at Bruce Willis og Sylvester Stallone er skiftet ut med regissørens ekteviv, Geena Davis («Thelma & Louise» o.a.). Denne jenta er tøffere enn toget og Fort Knox sammenlagt.

Men først er hun den sosialt omgjengelige lærerinnen Samantha, som mistet hukommelsen for åtte år siden og nå lever småbylivet med kjæreste og åtteårig datter. Første signal om at noe er i veien med mamma får vi når hun brått viser urovekkende virtuost håndlag med kjøkkenknivene: Hun er i ferd med å huske at hun egentlig er den drapslisensierte super-CIA-agenten Charly Baltimore. I mellomtida er CIA-budsjettene skåret ned, noe ledelsen ønsker å rette opp med å skremme presidenten/Kongressen til å bevilge flere penger. Skremmemidlet er å la 40 000 mennesker omkomme i en stor eksplosjon og gi araberne skylda.

Dette er tennsatsen for en allment tøvete og humørforlatt intrige, der hypervoldsscenene, noen av dem svært sadistiske, kommer tett. Personene er bare flyttbare figurer skåret i papp.

Geena Davis er matchet med Samuel L. Jackson («Tid for hevn» o.a.) og de to blir et svart-hvitt par som vitser og skyter seg gjennom det hele à la Mel Gibson-Danny Glover i «Dødelig våpen»-filmene, som ganske riktig hadde samme manusforfatter (Shane Black) som denne.